Oblíbené vinařství u“Přátel dobrého vína“, malé exkluzivní rodinné vinařství Ing. Vlastislava Klobásy vzniklo kolem roku 2000 postupným přerodem z koníčku do podnikatelské činnosti. Vinař sice nepřevzal pomyslné rodinné vinařské žezlo, ale láskou k půdě a přírodě navázal na odkaz předků a selských rodinných tradic. Základem prestiže vinařství je dvouhektarová vinice v nikolčické trati Neuperk. Vhodně vybraný pozemek v nadmořské výšce přibližně 350 metrů nad mořem s jihozápadní orientací se sprašovou půdou s vysokým obsahem vápníku má unikátní mikroklima. Z kotle od hustopečských rybníků proudí teplý vzduch přes vinohrad a vyhřívá hrozny na révových keřích do kvalit vysokých přívlastků. Sklepní hospodářství přestěhoval Vlastislav Klobása v roce 2012 z Mikulovska do Nikolčic do vinařského dvora, který postupně rekonstruuje. Ručně sbírané hrozny jsou šetrně zpracovány, lisovány, kvašeny a školeny tak, aby vlastnosti vína dali vyniknout vyjímečnému terroáru vinice. Při výrobě vína aplikuje zdravou míru selskosti a dodržuje neměnná pravidla – například u modrých hroznů riskuje co možná nejpozdější sklizeň a červená vína tak mají pouze přívlastek výběr z hroznů. Pokud výchozí surovina tuto kvalitu nesplňuje například z důvodu slabšího ročníku a nevhodného počasí, vznikají rosé „pouze“ jako pozdní sběr. Tento princip je odpovědí sklepmistra na všeobecné pochybnosti o moravských červených vínech. Další technologie odpovídají představám o moderním vinařském maloprovozu – experimenty s vlastními kvasinkami, chlazení bílých moštů, nerezové tanky a barikové sudy. Cílem vinařství je produkce vysoce jakostního a zároveň originálního vína vytvářející autentickou chuťovou linii. Proto neváhejte a přijďte tato vína posoudit. Vinařství Ing. Vlastislava Klobásy patří již několik let k „nejprodávanějším vinařstvím“ u „Přátel dobrého vína“.
Vinařské novinky do schránky