Degustace vína - věda i umění

Navštívené
Chci navštívit
Oblíbené

O akci

Kurz volně navazuje na kurz Úvod do degustace vína. Rozvíjí znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.
  • Datum
    7. prosinec 2024 8:30 - 7. prosinec 2024 13:30
  • Město
    Valtice
  • Popis místa
    Národní vinařské centrum, Centrum Excelence, Sobotní 1029

Kontakty

Další popis

Kurz je určen zejména absolventům kurzu Úvod do degustace vína, případně je vhodný pro účastníky, kteří již mají zkušenost a základní znalosti v oblasti degustace vína. Kurz dále rozvíjí znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení. Praktická degustace je zaměřena na procvičení senzorických schopností účastníků, hodnocení kvality a charakteristických vlastností vín.

Harmonogram
08:30–13:30 kurz vedený lektorem
13:30–15:00 individuální přestávka na oběd
15:00–17:00 individuální návštěva Salonu vín ČR (vstupné v ceně kurzu)

Program:
Dopolední program (8:30–13:30)

Část teoretická
• Vzhledové, aromatické a chuťové charakteristiky vín – varianty a rovnováhy
• Podmínky a způsoby senzorického hodnocení
• Odrůda a vinařské umění – senzorická pestrost moravských a českých vín

 Část praktická
• Opakovací test schopnosti rozlišovat vybrané chutě a vůně
• Cvičení dlouhodobé senzorické paměti vín
• Zkouška rozlišovací schopnosti mezi víny
• Test krátkodobé paměti vín
• Stanovení aroma profilu a profilu mohutnosti vybraných typů vín
• Identifikace vady či choroby ve víně
• Praktická aplikace mezinárodního 100bodového hodnocení OIV

 Odpolední program (15:00-17:00)

Návštěva degustační expozice Salonu vín ČR
• individuální studium v Salonu vín - dvouhodinová degustace v rozsahu programu A – Volná degustace (599 Kč – v ceně kurzu)
• možnost ochutnání aktuální kolekce Salonu vín (mimo speciálních výběrů)
• vstup pouze v den konání kurzu na základě předložení certifikátu o jeho absolvování
(Pozn.: V Salonu vín je od každého vína otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích.) Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum. Více informací a přihláška na uvedené webové adrese.

Kurz je realizován s podporou Vinařského fondu.

Navštívené
Chci navštívit
Chybí vám zde vaše akce?
Přidat akci
Potřebujete upravit údaje u této akce?
Upravit akci

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína