Označení Autentista, které někomu může připadat zvláštní, je skutečně speciálně vytvořeným neologismem. Nenajdete ho ve slovnících, protože vzniklo relativně nedávno. Někdy v roce 2008 si ho vymyslel spisovatel a vinař Bogdan Trojak, když hledal vhodné pojmenování pro výrobce přírodních, nemanipulovaných vín. Jde o ochrannou známku, již používají nebo v nejbližší době budou používat vinaři prezentovaní na tomto webu.
Jeho záměrem bylo propojit podobně smýšlející vinaře, případně přesvědčit další, a vytvořit tak společenství, v jehož rámci by se sdílely zkušenosti a ideje spojené s naturálním vinařením. Tento záměr se začal pomalu naplňovat.
O co tady běží?
Vína našich předků možná nebyla tak uhlazená a vycizelovaná jako mnoha dnešní. Určitě však byla autentická. A právě onu autenticitu si vepsali do štítu Autentisté, které spojuje nejenom stejná regionální příslušnost, ale především snaha o přípravu hodnověrných, rukodělných vín a v neposlední řadě i hlubší zájem o starou vinařskou krajinu, již svými vinohrady dotvářejí.
Překotný přechod od tradičního vinohradnictví k moderním postupům často vymazal nebo dokonale zastřel krajová vinařská specifika. A nejde jenom o nepřiměřenou aplikaci nejrůznějších látek „vylepšující“ vína. Výsledný sloh vína ovlivňuje i opouštění starých, svažitých viničních tratí, které jsou nahrazovány rovinatějšími polohami, kde se réva nikdy nepěstovala. Důsledkem jsou nejenom změkčilá, „přejedená“ vína z řepařských půd, ale také zarůstající, neutěšená úbočí, jejichž vinohrady po celá staletí dotvářely genia loci krajiny.
Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený.
Vinařské novinky do schránky