Ingredience
4 porce
příprava 2 hodiny
Kachna
- 1 kachna (1,5 kg)
- 3 lžíce másla
- 500 g vinných hroznů (bílé i modré)
- 2 snítky tymiánu
- 1 menší hrst dobromyslu
- 1 menší hrst mateřídoušky
- lžíce kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Brambory
- 600 g brambor (varný typ B)
- ½ lžičky kuliček černého pepře
- 1/2 lžičky kmínu
- snítky tymiánu
Bílé zelí
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 bobkový list
- špetka kmínu
- 100 ml suchého bílého vína
Červené zelí
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 1 červená cibule
- 1 svitek skořice
- 2 hřebíčky
- 100 g modrých vinných hroznů
- 100 ml suchého červeného vína
- 1 lžíce medu podle chuti
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami. Zašijte nebo spíchněte otvor párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.
- Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.
- Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.
- Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovita, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.
Vhodné víno
Mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.
Zdroj: Víno ve sklence a na talíři – vinná kuchařka od Kristiny Šemberové
Kuchařka: www.vinnakucharka.cz