Kategorie, definice a seznam certifikovaných zařízení

certifikace obr2Certifikace probíhá výběrem zařízení podle stanovených kritérií. Zařízení jsou rozdělena do pěti kategorií: vinařství, vinný sklep, vinotéka, restaurace s vínem a ubytování s vinařskou tematikou. Pro každou kategorii jsou samostatná kritéria. Pro objekty, kde je sdruženo více typů provozů, je možné provést jejich zvýhodněnou společnou certifikaci. O certifikaci žádá provozovatel nebo vlastník zařízení písemnou nebo elektronickou žádostí adresovanou Národnímu vinařskému centru. Certifikace zařízení vinařské turistiky je realizována v rámci kontinuálního projektu rozvoje a podpory vinařské turistiky na Moravě a v Čechách. Projekt certifikace realizuje Národní vinařské centrum společně s Nadací Partnerství za podpory Vinařského fondu České republiky.


KATEGORIE, DEFINICE A VÝHODY PRO NÁVŠTĚVNÍKY CERTIFIKOVANÝCH ZAŘÍZENÍ

certifikované vinařství Vinařství seznam
Producent vína registrovaný na VF a ÚKZÚZ, který prodává alespoň část vína s rozhodnutím o zatřídění od SZPI, nabízí maloprodej vlastního vína přímo ze sklepa, firemní prodejny nebo jiného vhodného objektu. Vína v nabídce musí pocházet z hroznů vypěstovaných v ČR. Případnému návštěvníkovi zaručí certifikace zejména možnost prohlídky technologie výroby nebo vinic, ochutnání vyráběných vín, a to z vyhovujících skleniček, a koupi kvalitních lahvových vín.

sklep Vinné sklepy seznam
Provozovatel nabízí posezení ve vinném sklepě a prodává vína vlastní nebo cizí produkce z hroznů, vypěstovaných v ČR. Zařízení musí mít sociální zázemí. V nabídce je vlastní nebo dodavatelsky zajištěná studená kuchyně. Vinný sklep nabízí řízené degustace a další programy.

certifikovaná vinotéka Vinotéky seznam
Vinotéky nabízí především prodej lahvového vína s převahou vín od výrobců z ČR. Vinotéka poskytuje svým návštěvníkům informace související s vínem, vinařstvím a vinařskou turistikou a další programy. Koupě vína v certifikované vinotéce zajistí zákazníkovi výběr z nabídky minimálně 40 druhů tuzemských lahvových vín. Při volbě vína se může poradit s vyškoleným personálem. Ochutná-li některé z nabízených vín, tak výhradně z odpovídajících skleniček.

certifikovaná restaurace Restaurace s vínem seznam
Restaurace nebo vinárna nabízí sortiment kvalitních jídel a dostatečně široký výběr vín, vyrobených domácími výrobci ze surovin z ČR. Provozovatel garantuje kvalifikovanou obsluhu a vhodné vybavení pro kultivovanou konzumaci vín. Certifikovaná restaurace nabídne navíc minimálně dvakrát ročně kulinářskou či vinařskou akci, možnost objednávky dětských porcí, fyzicky oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky a to nejlepší – doporučení vín k jednotlivým jídlůma alespoň 4 druhy vín rozlévaných z láhve po skleničkách.

certifikované ubytování Ubytování s vinařskou tématikou seznam
Venkovské i městské ubytování přímo související s provozem vinného sklepu, vinařství, restaurace s vínem a podobně. Kromě ubytování provozovatel nabízí informace o službách vinařů a vinařské turistice v regionu. Ubytování dále nabízí snídaně formou bufetů (švédské stoly) s rozšířenou dobou podávání. Hygiena, celková čistota, povlečení budou vždy v bezvadném stavu.

Seznam všech certifikovaných zařízení


CERTIFIKAČNÍ KRITÉRIA OBECNĚ VYŽADUJÍ:

  • podnikání v daném oboru dle platné legislativy
  • požadovaný rozsah a kvalitu samotných služeb a stanovený podíl nabízeného sortimentu vín vyrobených
  • z hroznů vypěstovaných v ČR
  • zatřídění alespoň části nabízených vín a prezentaci vín z dané vinařské podoblasti
  • poskytování informací o víně a vinařské turistice
  • vztah k tradiční vinařské kultuře, historickou hodnotu nebo jedinečnost zařízení
  • dodržování hygieny a čistoty provozu aj.
  • splnění dalších kriterií podrobně uvedených v certifikačním dotazníku.

Další obrázky »

 

Související články na tomto webu

 

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína