Prosperita, 27.7.2005
Zdá se to neuvěřitelné, ale Znojemský hrozen 2005 vstoupil do svého sedmého ročníku. Letos se uskuteční od 4. do 8. září. Tento Mezinárodní festival televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů o gastronomii se stal mezi odborníky i veřejností příjemným pojmem.
V programové skladbě bude zachována struktura tří soutěžních akcí - televizní pořady, rozhlasové pořady, reklamní spoty. Cílem je získávání partnerů v těch zemích, které se dosud festivalu nezúčastnily a zachování účasti v těch stávajících. A sekci reklamních spotů spojit s reklamním trhem.
U doprovodných programů hodlají organizátoři zachovat to, co se osvědčilo a stalo se již tradicí - výstavy organizované ve spolupráci s galerií VIVO, Českou a Slovenskou unií karikaturistů i společnou akci s Městským úřadem a znojemskými školami. Dále budou pokračovat veřejné projekce v kině Svět, zkoumá se možnost uspořádání přehlídky celovečerních hraných filmů s gastrotematikou uváděných ve večerních termínech pro nejširší veřejnost. Zachovány budou rovněž projekce pro odbornou veřejnost, novináře a hosty festivalu, prezentace moravských vín a soubor odborných seminářů.
Ředitele festivalu JUDr. Ladislava Jíši jsem se zeptala:
Každý ročník Znojemského hroznu má nějakou novinku. Jaká bude letos?
Změnili jsme radikálně koncepci doprovodných akcí na Masarykově náměstí.
Přišli jsme s nápadem na tzv. "Národní dny"- tzn. na prezentaci zemí svými specialitami v jídle a pití s kulturní produkcí a promítáním tématických filmů. Každý festivalový den, mimo středy, v 16.00 hodin zahájí Národní den velvyslanec příslušného státu.
V pondělí 5. září půjde o Mongolsko, které zde postaví dokonce nefalšovanou jurtu, v úterý
6. září o Slovensko a ve čtvrtek o Vietnam.
Ve středu 7. září bude soutěžní přehlídka kuchyní Thajska, Bulharska, Švýcarska, Holandska a Francie.
Novinkou jsou též večerní projekce celovečerních filmů s gastro tématikou, jako je třeba film Velká žranice.
Osvědčuje se rovněž nově vzniklá spolupráce s festivaly ANIFEST a TOUR FILM.
Také termín je trochu jiný, než jsme bývali zvyklí. Proč?
Festival bude již podruhé první týden v září, tedy týden před Znojemským historickým vinobraním. Jak z důvodu přípravy, tak z důvodu vymezení a svébytnosti obou akcí se to osvědčilo.
Kolik se již přihlásilo snímků? Je nějaký z nich skutečně unikátní?
K 20. červnu je přihlášeno 128 snímků ze 14 zemí v televizní sekci. Unikáty jsou zejména pořady z Jihoafrické republiky a Argentiny, a to jak svým pojetím, tak i exotickou kuchyní. Vřele doporučuji ke shlédnutí při projekcích ve znojemském hotelu PRESTIGE v době festivalu.
Počítáte letos s odbornou prezentací vinařů a pivařů? Jak bude probíhat?
Ano, počítáme. V součinnosti s Ministerstvem zemědělství ČR a Českým svazem pivovarů a sladoven půjde o "Perspektivy českého piva v rámci EU" ve středu 7. září v hotelu PRESTIGE a ve spolupráci s Vinařským fondem ČR se mohou zájemci těšit na "Kulatý stůl" k vývoji našeho vinařství a vinohradnictví, a to v úterý
6. září v sále Znojemské Besedy.
U příležitosti Znojemského hroznu se hojně připíjí a ochutnává. Nevznikla již receptura na nějaký nový míchaný nápoj právě na počest vašeho klání? Třeba vinný střik Duhový hrozen ze Znojma. nebo něco na ten způsob? Neuděláte k tomu "podsoutěž"?
Je to dobrý nápad. Duhový hrozen jako vinný střik .. To je bezva. I když někteří vinaři vinné střiky příliš nemilují. Každopádně je to pro nás podnět včetně možnosti interní soutěže našich partnerů.
Jídlo a pití je věčné téma a český člověk rád jí a popíjí. A protože je kreativní a má vždy dostatek fantazie, ztvárňuje hodování a vše, co s ním souvisí, až po zdravou výživu. Čím jste letos motivovali soutěžící, aby se přihlásili?
Tato otázka platí spíše pro sekci rozhlasovou a částečně i pro sekci reklamních spotů. Zde máme většinou české příspěvky, zatímco u televizní sekce je tomu opačně, kdy základem jsou pořady zahraniční. A právě u řady zahraničních producentů má festival již své jméno a dobré renomé.
Naším mottem je pohoda a pohoda a to platí. Vidíte, jde o tři P.
děkuji za vaše odpovědi
Eva Brixi
Vinařské novinky do schránky