Víno odráží osobnost vinaře

Mladá fronta Dnes, 16.8.2005

Francouzská sommelierská špička předsedala vinařské výstavě

Tvarožná, Slavkov - Jean Michel Deluc tvrdí, že ve víně se zračí, jaký je jeho tvůrce. "Po mnohaletých zkušenostech můžete prakticky analyzovat osobnost vinaře - a to v dobrém i zlém," říká s úsměvem. Ví, o čem mluví. Tento nenápadný čtyřicátník patří mezi světová sommelierská esa.

Pod jeho vedením zavítala o víkendu francouzská sommelierská špička na jižní Moravu. Tři mistři v ochutnávání vín v čele právě s Jean Michelem Delucem, který je prezidentem Pařížské sommelierské asociace, zasedli v porotě vinařské soutěže výstavy Grand Prix Austerlitz 2005. Ta byla jedním z doplňkových programů Napoleonského dne ve Tvarožné.
Na degustátory však nečekala pouze pěkná řádka vín k ochutnání - jen do soutěže se zapsalo 43 vzorků a další desítky ochutnali na návštěvách u místních vinařů, ale i živá ukázka napoleonské tradice. "Dech beroucí, úžasné," rozplýval se Deluc nad večerní ohňovou a hudební show v Tvarožné.
Stejné nadšení projevil i jeho kolega Jacques Jacomet: "Lepší než ohňostroj na oslavu pádu Bastily v Paříži!" Přesto se ale řeč záhy vrací k vínu - samozřejmě moravskému. "Moravská vína jsou dobrá. V soutěži byla vynikající hlavně první série vzorků, v níž se představila suchá bílá vína," vypráví Jacomet. Podle jeho slov je největším kladem tohoto vína jeho svěžest. "Máte stále chuť si nalévat," doplní se zaujetím v hlase.

Velký potenciál má podle Jacometa ročník 2004. "Vína se rozvinou až po dvou či třech letech, ale pak se budou skvěle hodit ke mnoha typům jídel," vysvětluje Jacomet.
Právě dokonalá souhra mezi jídlem a vínem je podle tohoto odborníka největším uměním. Nejde přitom prý jen o to, že k rybě se hodí bílé víno, ale o nalezení dokonale se doplňující dvojice konkrétního vína a receptu. "Každá ingredience, každé koření, které kuchař do jídla přidá, hraje roli," zdůraznil Jacomet.
Své o tom ví i Deluc, který působil sedm let jako sommelier v pařížském hotelu Ritz a po tři roky tamní tým "ochutnávačů" dokonce vedl.

Moravská vína ve světě obstojí

Francouzi se shodli, že moravská vína mají šanci obstát ve světové konkurenci. Deluc, který soutěži předsedal již loni a v tuzemsku byl již potřetí, pozoruje každoroční posun v kvalitě moravských vín.
"Morava je navíc fascinující země, kam je třeba alespoň jednou ročně zajet. Místní lidé jsou skvělí," skládá poklonu hostitelům s pověstným francouzským šarmem.
A jaké víno nejvíce lahodí vybranému jazýčku špičkového sommeliera? "Osobně mi velice chutná víno pana Marcinčáka, protože věrně odráží jeho osobnost. Je to muž jasný, náročný a vášnivý, s dobrým vztahem k přírodě. A stejné je i jeho víno," uzavřel Jean Michel Deluc.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína