Víno mám rád, je to přeci nápoj bohů!

Mladá fronta Dnes, 14.9.2005, Střední Čechy

Na Mělnickém vinobraní, které se koná o tomto víkendu, vystoupí i David Koller s kapelou Kollerband.

Mělník - Kapela Kollerband vydává historicky první český duální disk a 17. září vystoupí na Mělnickém vinobraní. Spolu s Kollerbandem a Davidem Kollerem tam zahrají i další kvalitní skupiny jako například Pražský výběr sMichaelem Kocábem, Kryštof a také Marta Kubišová, které si chce Koller poslechnout. "Na paní Kubišové jsem se nebyl podívat drahno let, Kryštof jsem také neviděl a Pražskej výběr má už třeba taky něco nového. Tak vzhůru!" plánuje si program v Mělníku.

* Když se řekne vinobraní, co si vybavíte?

. . . . Bratra Honzu, který přišel z vinobraní v Mělníku, kde dělal vinařskou školu, domů o dva dny později a říkal, že se probudil v Bratislavě.

* Která kapela se podle vás na vinobraní hodí a neměla by tam chybět?

. . . . Nevím, vkus lidí je velmi široký, zvláště na těchto akcích.

* Jezdíte někdy jako návštěvník na vinobraní nebo po vinohradech?

. . . . Miluji Mikulov a vůbec jižní Moravu. Doufám, že se tam někdy usadím, ale znalec vín nejsem. Snad piják?

* Jak na vás působí stará řemesla?

. . . . Nejradši mám práci s kovem, moji předci i z otcovy strany byli kováři a mám to asi v genech, protože vůně rzi, broušení či pilování mi nepáchne. Keramika je mi blízká tím, že máme v rodině Frantu Švancara, keramika z Malé Strany, a je to asi nejstarší dochované umění.

* Máte raději víno nebo pivo?

. . . . Víno. Je to přece nápoj bohů! S kapelou máme oblíbenou hospůdku, teď se scházíme v jedné v Mirošovicích.

* Sbíral jste hrozny vína nebo chmel?

. . . . Nejezdil jsem na brigády a ani nevím proč. Asi jsem cvičil nebo chodil za dívkami, které také nejezdily na brigády...

* Dokázal byste žít v době, kdy hrozny sbírali poddaní a na hradech a zámcích pila víno jen šlechta?

. . . . Co by mi zbylo?

* Vydání disku odstartovalo šňůru koncertů? Co vás čeká poté?

. . . . Moc nemyslím na to, co bude za měsíc. Jedu s bubeníky Pavlem Fajtem, Alanem Vitoušem, Milošem Vacíkem, Elvisem Kititi z Konga nebo Hearnem Gadboisem z New Yorku na akci Slet bubeníků. Půjde o čtrnáct koncertů na zatím pro mě neprobádané cestě. V listopadu pak začnem připravovat písně s kapelou Lucie.

* Nový disk obsahuje na jednom nosiči celé studiové album z loňského dvojalba Kollerbandu Studio Album & Live Album, doplněné o nově nahranou akustickou verzi skladby Mám chuť lhát. Dále má disk DVD se záznamem vystoupení skupiny z pražské Lucerny z listopadu 2004 a deska je rozšířená o všechny dosavadní videoklipy kapely a bonusové audio k písni Mám chuť lhát...

. . . . DualDisc je tu, není drahý a je jen na producentech či hudebnících, zda ho chtějí využít.

* Čekáte, že duální disk zamíchá nebo změní dosud zajeté koleje hudebních obchodů?

. . . . No, je legrace, že je to první v Evropě vyprodukovaný DualDisc. Ale vzhledem k vypalování to jistě nic v odvětví pirátského stahování hudby nezmůže. Je to však myslím vtipný nosič, neboť je dvojstranný. Jedna strana je CD, druhá DVD a to buď DVD video se všemi možnostmi videa nebo DVD audio, což myslím rádi využijí hudebníci a milovníci hifi nahrávek.

Autor: SOŇA STRAKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína