Mladá fronta Dnes, 23.9.2005
REDAKČNÍ NEZÁVISLÝ TEST DNES
DVĚ VZÁCNÉ MORAVSKÉ ODRŮDY v testu MF DNES: pálava a neuburské. První mile překvapila a druhá mírně zklamala. Kvalita tuzemských vín se stále zlepšuje, ujišťují nás vinaři. A mají pravdu. Ukazuje se to i v testech MF DNES.
Zatímco ještě před dvěma lety jsme považovali za úspěch, že se mezi hodnocenými vzorky objevila alespoň jedna stříbrná medaile (dostanou ji vína, kterým hodnotitelé přidělí víc než 80 bodů ze 100 možných), dnes už je stříbro samozřejmostí. Vposledním redakčním testu, který se věnoval dvěma moravským odrůdám - pálavě a neuburskému - si stříbro vysloužilo šest vín z dvaceti a málem se rozdávalo i zlato. A to se zatím v našich testech zaměřených na vína z obchodů udělovalo jen jednou, ještě k tomu zásluhou chilského merlotu.
Zejména pálava ukázala, že ji zákazníci neprávem opomíjejí a že si zaslouží jejich pozornost.
Lépe se předvedla pálava
"Trochu mě zklamalo neuburské, ale velmi příjemně mě překvapila pálava," řekl po testu slovenský enolog Fedor Malík, který vedl komisi, jež vína v Národním vinařském centru ve Valticích posuzovala. "S chutí bych si dobře vychlazenou lahev otevřel k večeři, některá vína byla skutečně vynikající." Dokazují to výsledky: čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile z deseti hodnocených. Vítězem testu se stala Pálava pozdní sběr 2002 Josefa Valihracha z Krumvíře. Někteří hodnotitelé ji dokonce ocenili na zlato. "Jestliže žádný vzorek nakonec nezískal zlatou, je to jen tím, že pálava má různé varianty. Některé jsou víc tramínové, jiné víc müllerové a každý hodnotitel preferuje jiný typ," řekl po skončení testu pedagog vysoké školy v Lednici Josef Balík.
Pálava, která se narodila před půl stoletím ve Velkých Pavlovicích dvěma významným rodičům - odrůdám tramín červený a müller thurgau, totiž zdědila po otci aromatickou kořenitou a po matce ovocnou chuť.
Test prokázal, že pálavě sluší i polosladká podoba. Velmi dobře se umístily dva přírodně nasládlé výběry z hroznů ročníku 2003 - z Vinných sklepů Lechovice a ze Znovínu Znojmo. Stříbrnou získal ještě suchý pozdní sběr 2004 z Vinařství Zaječí.
Sólový hráč
Pokud jste tedy tuto ryzí moravskou odrůdu ještě neochutnali, pak byste to měli rychle napravit. Zatímco dříve se používala hlavně do směsí pro zvýšení aroma, dnes si razí cestu k zákazníkům ve své čisté podobě, jako odrůdové víno, většinou s vyššími přívlastky. Své kvality už předvedla i v zahraničí. Loni slavila mimořádný úspěch na degustaci moravských vín v Paříži. Francouzští sommeliéři ji označili za nejlepší víno z České republiky. Spolu s muškátem moravským, andré a cabernetem moravia patří k nejvýznamnějším odrůdám vyšlechtěným na Moravě. "Pálava je významem i kvalitou o řád výš než ostatní. Pro Moravu je to velmi důležitá odrůda, víno z ní má šanci uspět kdekoliv," říká vinař a šlechtitel Miloš Michlovský.
S úspěchem se pěstuje na Slovensku, na což upozornil i jeden slovenský vzorek zařazený do testu. "Na Moravě se zase pěstuje bratr pálavy - slovenský děvín. Obě odrůdy mají stejného otce - tramín červený, jen my jsme vyměnili müller za červenošpičák, který má podobné vlastnosti," říká profesor Malík.
I neuburské sbíralo stříbro
Delší kariéru má za sebou druhá testovaná odrůda - neuburské. Třebaže pálavy ocenili degustátoři více, ani neuburské se nemusí stydět za výsledky. Nejvíc bodů posbíral pozdní sběr 2002 z Moravína Valtice, vinařské firmy, která v testech MF DNES prokazuje stálou kvalitu. Druhé stříbro si odnesl kabinet 2002 Chateau Valtice z Vinných sklepů Valtice.
Autor: Hana Večerková
Vinařské novinky do schránky