Překvapení z New Yorku

Hospodářské noviny

Kopnout do sebe dvojku vína na ex není žádná frajeřina, ale projev ryzího barbarství. Víno je nápoj, který je třeba ochutnávat, vychutnávat, hodnotit a porovnávat. Nejlépe s přáteli či lidmi podobného naladění. Samo totiž přímo vybízí ke konverzaci a čím víc jste ho měli možnost ochutnávat, tím snáze o něm můžete hovořit i se stále sílícím vědomím, že není v možnostech jednotlivce dokonale poznat vše, co svět vína nabízí.

Víno z révy nevinné
Ochutnávání vína je obřad, při kterém zapojíte většinu smyslů. A je jedno, jestli ochutnáváte pouze ve dvou, jste na řízené degustaci, kde vám jednotlivá vína představuje odborník, či dokonce sedíte v porotě, která má ohodnotit naslepo předložené vzorky.
Jednu z nejzajímavějších ochutnávek uspořádalo v Praze velvyslanectví USA. Ochutnávala se v jeden okamžik stejná vína na obou stranách Atlantiku. V newyorském hotelu seděli vinaři a jejich přátelé z tohoto státu a v sále u amerického velvyslanectví čeští znalci vín s americkým velvyslancem. Díky moderní technice byli v přímém vizuálním i zvukovém kontaktu, navzdory vzdálenosti i časovému posunu. V obou sálech se ve stejný okamžik nalévala stejná vína. Americký vinař je představil, všichni ochutnali a řekli své názory a připomínky. Dlužno říct, že většina českých účastníků byla u některých vzorků poněkud zaskočena jejich chutí a vůní. Poprvé se totiž setkali s víny, z nichž některá možná neměla původ v hroznech vyrostlých na keřích révy vinné (Vitis vinifera), ale byla i z vinohradů osázených révou liščí (Vitis labrusca). To je totiž původní americký druh rodu Vitis, dvouděložných rostlin z čeledi révovitých. Hrozny mají velice výraznou chuť i vůni, kterou pochopitelně přenášejí i do vína. Ne náhodou se réva jmenuje liščí a kdo jednou přičichl k liščí noře, ví, o čem je asi řeč. Podrod Euvitis, kam patří i naše réva vinná a americká liščí, má 60 druhů. Američané v New Yorku se divili, že to našinci neznají, a ti zase v Praze kroutili hlavami, cože to v té Americe pijí. Nejzajímavější opravdová vína v této části Spojených států pocházejí z oblasti Finger Lakes.

Hra smyslů i slov
Do vína je třeba se vpít. Ne vše musí chutnat každému. A ochutnávky jsou mimo jiné právě od toho, aby se zájemci seznámili s dosud nepoznaným a případně pro sebe objevit to pravé. Pokud člověk v životě neochutnal třeba odrůdu Syrah, nemůže vědět, zda je z ní dobré či špatné víno. Někomu nemusí být pochuti nikdy, jiný si je oblíbí napoprvé.
Lidský mozek, kde se soustřeďují a vyhodnocují informace při ochutnávce pocházející především z očí, nosu a úst, je porovnává a vyhodnocuje. Když už něco podobného zaznamenal, hlásí, že je to třeba skvělý mladý Sauvignon. Pokud jde o novinku typu labrusca, zaznamenává pocity libé či nelibé, aby příště mohl hlásit: Pozor, to je zase ta podivuhodnost jako od vinařů ze státu New York. -
Libor Ševčík
libor.sevcik@economia.cz.

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína