www.idnes.cz, 30.9.2005
Burčák jako nehotové víno má méně alkoholu, příjemnou nasládlou chuť, bublinky a spoustu kvasinek. Občasné pročištění organismu burčákem je prý to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Jsou o tom přesvědčeni organizátoři Burčákfestu, který se letos koná poprvé.
Ode dneška do soboty se uskuteční v Louckém klášteře ve Znojmě.
"Hlavní myšlenkou tohoto festivalu je vhodné spojení toho, co k sobě odedávna patří - burčáku, vína, kulinářských specialit a příjemné hudby," uvedla za organizátory Iva Pavlíková.
Vstupné na festival činí sto korun na pátek a 120 korun na sobotu. Akce začíná dnes ve čtyři odpoledne a končí v sobotu večer.
V prostorách Louckého kláštera budou součástí festivalu ochutnávky tří druhů bílého burčáku a jednoho červeného. Pro návštěvníky je připraven bohatý program. Kromě country kapely Paroháči či Cimbálové muziky Antonína Stehlíka vystoupí i Hana a Petr Ulrychovi, Free Band či písničkář František Nedvěd.
Pro milovníky dobrého jídla bude k dispozici několik specialit. V prostřední budově lze posedět u pečeného selátka. Ve Štukových sálech kláštera se zase návštěvníci budou moci zúčastnit programu s názvem Víno a ryba. Ochutnávku vín zde doplní teplé rybí speciality.
Po oba dva dny budou v přilehlé Restauraci s kuželnou připraveny zabijačkové speciality. "Za lidové ceny bude možno hodovat třeba celý den," slíbila Pavlíková. Ve venkovních prostorách Louckého kláštera budou k vidění ukázky historických řemesel.
vsm, MF DNES
Vinařské novinky do schránky