Kniha "Sklepní hospodářství" od rakouského autora Dip.Ing. Roberta Steidla se stala od svého vydání v češtině v r. 2002 "biblí" všech moderních vinařů. Pro všechny, kteří ji ještě nemají, je nyní k dispozici dotisk této publikace.
Podrobně zpracovaná publikace s velkým množstvím názorných vyobrazení a fotografií nemá sloužit pouze žákům středních zemědělských odborných škol a vyšších zemědělských odborných škol jako učebnice, ale nabízí i vinařům a milovníkům vína informace pro doplnění a aktualizaci znalostí.
Je založena na současných technologických poznatcích a moderních přístupech při výrobě vína. Kniha vychází z rakouských zvyklostí a právních předpisů, ovšem text je doplněn poznámkami vysvětlující aplikace příslušných témat na naše podmínky.
Témata:
Sklizeň, doprava a příjem hroznů
Zpracování hroznů a získávání moštu
Alkoholové kvašení
Biologické odbourávání kyselin
Vína s přívlastkem
Příprava červeného vína
Zrání vína v sudech barrique
Vybavení sklepa
Složení vína, hodnocení vína
Ošetřování a stabilizace vína
Čiření, filtrace a láhvování vína
Choroby a vady vína
Produkce hroznové šťávy
Perlivé a šumivé víno, ostatní vína
Výroba vínovice a ovocných pálenek
Právní předpisy, vyhláška o hygieně potravin
Úvahy o ekonomice hospodaření
Cena 450 Kč (vč. 5% DPH)
Knihu je možno zakoupit v Národním vinařském centru ve Valticích, redakci Vinařského obzoru ve Velkých Bílovicích, prodejnách vinařských potřeb a vybraných knihkupectvích. Lze ji také objednat na dobírku na intertnetových adresách www.salonvin.cz nebo www.vinarskyobzor.cz
Vinařské novinky do schránky