Právo, 6.12.2005
Byl to zajímavý australský výzkum. Zjišťoval, jaký vliv má umírněné pití vína na rakovinu vaječníků. K překvapení lékařů ukázal, že snižuje riziko této choroby. Na konferenci Víno a zdraví, která se i letos konala v rámci soutěže vín Top 77 v Brně, o něm referoval šéf gynekologickoporodnické kliniky Fakultní nemocnice v Brně Pavel Ventruba.
Stejně jako o dalších výzkumech.
Onkolog Prof. MUDr. Jan Žaloudík, DrSc. na konferenci doporučil ženám po přechodu přiměřenou dávku vína denně. Sníží kardiovaskulární riziko, které u nich s ubýváním ženského hormonu estrogenu vzrůstá. Navíc resveratrol, polyfenol, který ve zvýšené míře obsahují jak červená, tak i bílá tuzemská vína vyrobená určitou technologií (což potvrdily analýzy Vysoké školy chemickotechnologické v Praze), má fytoestrogenní účinky. Přispívá tedy k mírnění klimaktéria a osteoporózy. A jako silný antioxidant by se mohl podílet i na brždění nebo blokování buněčných změn, které mohou vyvrcholit až rakovinou.
Jak významnou roli pro naše zdraví může jako fytoestrogen a antioxidant hrát, to podle profesora Žaloudíka bude předmětem dalších výzkumů.
Jiřího Vorlíčka, předsedy České onkologické společnosti (ČOS), se novináři při jiné příležitosti ptali, co on sám dělá pro to, aby nedostal rakovinu. Odpověděl jim: "Nekouřím a snažím se o co nejčastější pohyb. Jezdím na kole, na běžkách a pracuji na zahrádce. Také piji dvě až tři deci červeného vína denně."
Je příznačné, že profesor Vorlíček vidí přiměřené pití vína jako součást mozaiky zdravého způsobu života. A nezjednodušuje jeho efekt třeba tím, že by se odvolal na nejnovější výzkumy, které ukazují, že antioxidanty v červeném vínu snižují podle všeho riziko rakoviny prostaty.
Na konferenci Víno a zdraví lékaři zároveň opakovaně upozorňovali na riziko závislosti, které v sobě pravidelné pití vína skrývá. "O víně a vůbec alkoholu platí totéž co o ohni," řekl gynekolog Pavel Ventruba. "Je to dobrý sluha, ale špatný pán."
Autor: (ves)
Vinařské novinky do schránky