Silvestrovským hitem je ledové víno

Deník Směr, 31.12.2005

Teplice - Pokud si chcete v průběhu poslední noci v roce přiťuknout něčím vskutku lahodným, zaručeně neprohloupíte, nalijete-li si decinku tak zvaného ledového vína.

Vyrábí se lisováním z přimrzlých bobulí hroznů, které se sklízejí za mrazivých dnů koncem listopadu a začátkem prosince. "Sklizni musí předcházet alespoň týden trvalého mrazu pod mínus 5 stupňů. Hrozny se sbírají ručně, nejprve se z každé bobule zvlášť odloupne led a dužina se klasicky lisuje. Výsledným produktem je víno, které není naředěné, je to čistý koncentrát všech minerálů a pfírodních cukrů. Proto je výtěžnost minimální a tomu úměrná i cena ledového vína," zdůrazňuje renomovaný odborník na víno Karel Svoboda z Teplic.

Za 2 dcl ledového vína zaplatí gurmet přibližně 500 korun. Věrno svému názvu, ledové víno se musí podávat dokonale vychlazené na teplotu 4 až 6 stupňů. "Je to vyloženě dezertní víno, podává se například k sachru, ke kávě," připomíná Karel Svoboda. Litr ledového vína obsahuje mezi 120 až 230 gramy zbytkového cukru a 7 až maximálně 9,5 % alkoholu.

Vinotéky prý nabízejí i červené ledové víno, které však vzhledem k technologii výroby má pouze jemně narůžovělou barvu, neboť k obarverní dochází jen po dobu lisování.

Dalším hitem svátečních menu je víno slámové. "Technologie jeho výroby je v podstatě stejná, "říká Karel Svoboda. "V tomto případě se bobule nenechá přemrznout, ale naopak vysušit jako rozinka a pak se lisuje. Původně skutečně probíhal celý proces na slámě," vysvětluje. "Moderní technologie však z důvodu lepší hygieny používají síta."

Také slámové víno je sladké, dezertní a ještě obtížněji výtěžné, neboť v případě vysušených rozinek už pomalu není co lisovat. Proto je jeho cena ještě vyšší, řádově o 100 až 200 korun.



EVA STIEBEROVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína