Co dělat v zimě? Vinaři radí:Degustovat úrodu.

Právo, 6.1.2006

Zima je období, kdy příroda odpočívá. Odpočinkem by tedy měli žít také vinaři na jihu Moravy, protože do zahájení prvních prací - řezu vinné révy - jim zbývá ještě několik týdnů. Volno je příležitostí k degustaci loňské úrody, a tedy i návštěvě vinného sklepa. A je co ochutnávat. Vína ročníku 2005 se budou řadit mezi historicky nejlepší.

Přestože loňský rok nebyl zpočátku nijak příznivý, osm slunečných týdnů v září a říjnu dalo na předchozí potíže zapomenout a sklepy ukrývají skutečně kvalitní moky. Nejinak je tomu v početné sklepní kolonii v lokalitě pod Kraví horou u Bořetic na Břeclavsku. Proto oblast, disponující také odpovídajícím zázemím ubytovacích a restauračních služeb, stojí za návštěvu i v zimě.

Kvalitu úrody a vyrobených vín potvrdil starosta Bořetic a současně prezident recesistického vinařského státu Svobodná spolková republika Kraví hora Václav Petrásek. Bořetičtí vinaři na sklonku roku uspořádali obchůzku po sklepech, aby ochutnali, co se komu povedlo. "Bylo to opravdu náročné ochutnávání, protože každý se chtěl pochlubit tím nejlepším, co z úrody vyrobil," přiznal Petrásek. "Doplnili jsme také zásoby vína vládního sklepa, které se už začaly povážlivě tenčit," dodal.

Vinné sklepy pod Kraví horou stačili jejich majitelé proslavit již před několika lety, když za nepokojů ve valašském království Bolka Polívky poskytli valašskému vladaři azyl ve vládním sklepě se zásobami vína. Pohostinností jsou ale připraveni posloužit také nekorunovaným hlavám.

Sklepy patří k Bořeticím, které letos získaly v celorepublikovém finále titul Vesnice roku 2005. Důvodem úspěchu ve finále byl podle porotců také společenský život obce, na kterém se podílí rovněž vzniklý recesistický stát.

"Od začátku zastáváme myšlenku, že co se u nás vypěstuje, má se u nás také vypít. Proto jsme vsadili na turistiku a dnes už opravdu nabízíme solidní standard. Máme naše hosty kde ubytovat a problémem není ani stravování pro návštěvníky," zdůraznil Petrásek.

Zima nepřeje pro jih Moravy typickým formám vinařské turistiky. V zimě odpočívají kola, která jsou jinak základem turistiky v oblasti protkané sítí cyklostezek.

Přesto tento konec republiky nabízí i dnes možnosti sportovního vyžití. Milovníci bílého sportu se mohou z Kraví hory u Bořetic ve dne vypravit na lyžařský svah do sousedních Němčiček, pokud se náhodou snese na rovinatou krajinu dostatek sněhu, lze vyrazit na běžky. Nedaleká města Břeclav, Hodonín či Hustopeče se ucházejí o pozornost krytými bazény. První dvě města také disponují zimními stadióny, takže ani o sportovní vyžití není nouze.



O autorovi: Stránku připravil Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína