Na vinařském veletrhu můžete za ochutnání i vyhrát

iDnes.cz, 11.5.2006

Řada akcí se během pražského veletrhu Víno a destiláty uskuteční hned jeho první den, který je označen jako Den vín z České republiky. Veletrh začíná v úterý 16. května na Výstavišti v Praze-Holešovicích.

Například degustační soutěží v poznávání odrůd moravských vín chtějí na svůj stánek na výstavě Víno a destiláty přilákat veřejnost pracovníci Národního vinařského centra. Každý, kdo se zapojí, dostane malý dárek, vítěz pak bude moci s celou rodinou či přáteli absolvovat vinařský víkend ve Valticích.

Součástí Dne vín z České republiky bude i program na podiu. Tam se bude konat křest nových knih o víně i nových značek vín. Některé firmy si také odnesou ocenění "Czech Made".

Uskuteční se i vyhlášení soutěže o nejlepší vína veletrhu Zlatý pohár 2006. Podle zatím neoficiálních výsledků, které na svých internetových stránkách zveřejnil pořadatel veletrhu, se šampionem stalo chilské víno Coyam ročníku 2002.

Mezi suchými bílými víny porota nejlépe ohodnotila pálavu pozdní sběr ročníku 1997 od Patrie Kobylí, jako nejlepší domácí suché červené se porotcům jevil cabernet sauvignon, pozdní sběr z ročníku 2002 Vinařství Valihrach.

Radek Pecák

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína