Začínající léto je pro révu velice důležité období

Mladá fronta Dnes, 24.6.2006

Jak na víno



Na počátku června začínají keře dávat všechnu svou sílu do nových mladých výhonů a květenství na nich. Kvetení je velice závislé na počasí a veškeré květy by se měly rozvinout a odkvést právě během první poloviny června. Pokud by bylo počasí chladné a deštivé, hrozilo by opoždění kvetení, a hrozny by tak nestačily do podzimu kvalitně dozrát.

Velkým nebezpečím je právě také déšť, který smyje pyl z květů, a ty se poté nedostatečně vyvinou. To má za následek takzvané sprchávání hroznů a výnosy s kvalitou jsou vážně ohroženy.



Co se událo v našem regionu



Poslední sobotu v květnu se pro milovníky vína otevřely prostory zámku ve Velkém Březně, kde se konal již osmý ročník Vinných trhů. Účast vinařů byla zatím nejsilnější ze všech ročníků a návštěvnost i přes špatné počasí byla také velice dobrá. A bylo co ochutnávat. Každý z vystavujících vinařů se snažil návštěvníkům nabídnout to nejlepší ze své produkce, a tak se na některých stáncích objevily i vyložené lahůdky. Jako součást trhů proběhla také soutěž vín, do které bylo přihlášeno rekordních 222 vzorků. Šampionem bílých vín byl vyhlášen Ryzlink rýnský pozdní sběr 2004 od Petra Skoupila z Velkých Bílovic. Šampionem vín červených bylo vyhlášeno Svatovavřinecké jakostní 2003 z vinařství Bisenc z Bzence.

Ovšem i zlatých medailí bylo uděleno poměrně velké množství, protože kvalita českých a moravských vín se každý rok zvyšuje. Za všechny jmenujme například Tramín červený výběr z hroznů 2003 od Tomáše Krista z Milotic, který je i šampionem Valtických vinných trhů, a Pálavu ve výběru z hroznů 2003 od PPS Agro Strachotín. Každý z návštěvníků této akce si rozhodně našel víno odpovídající jeho požadavkům a chutím. Všichni se těšíme na další ročník, kde se zajisté znovu objeví velice dobrá kvalita vystavovaných vín.



Turistika po moravských vinicích



Prázdniny se blíží, a tak hodně z nás se zamýšlí nad otázkou, co s volným časem. Jistě to bude v hodně případech zahraniční dovolená, ale co strávit nějaký ten den mezi vinicemi a sklípky. Nemusíme samozřejmě pouze konzumovat vína v temných sklepních prostorách a podívat se ven jen v případě, že chceme zjistit, zda je světlo, nebo tma.

Region jižní Moravy nám dokáže nabídnout mnohem více. V každém městečku fungují informační centra, kde vám rádi pomůžou s výběrem trasy, popřípadě s ubytováním. Některé poznávací výlety jsou zaměřené právě na vinařství a procházejí vinicemi. Pokud se podaří počasí, je to nádherný zážitek. Tento zážitek můžete prožít také na kole. Hodně tras vede po technických komunikacích pro vinaře, a tak kontakt s vinohradnictvím je velice těsný. Všechny tyto trasy jsou velice dobře značené v mnoha mapách, které jsou samozřejmě k dispozici ve všech centrech a na internetu. Závěrečné posezení u vínka je odměnou za kilometry v nohách a málokterý vinař vám ji odmítne. Vždyť pochlubit se vlastním dobrým produktem chce každý vinař. Kdo jiný mu může víno pochválit lépe nežli právě my konzumenti. Když se pak po čase vrátíme, jistě to potěší dvojnásob.



Vína v zahraničních letoviscích



Jižní státy, které navštěvujeme hlavně kvůli moři a sluníčku, mají pro pěstování révy podstatně lepší přírodní podmínky než vinaři v naší republice. Přírodní potenciál zabezpečuje plnost a hutnost jak vín bílých, tak hlavně červených. Bílá vína nižších cenových kategorií bývají často těžká, bez výraznějších kyselin, a zvětralá. Proto doporučujeme vybírat uvážlivě a vždy nejdříve ochutnat a poté teprve koupit. Musíme si uvědomit, že turistická centra jsou cílem i nepoctivých obchodníků. Pokud máte možnost půjčení auta nebo se jiným způsobem dostat z těchto center a jste ve vinařské oblasti, neváhejte. Několik málo kilometrů na venkov a můžete se kochat místními víny z odrůd, které nikde jinde nenajdete. Je většinou pravidlem, že u malých venkovských vinařů neochutnáte a nekoupíte vína světových názvů a značek. Dostane se vám ve většině případů poctivého produktu v kategorii stolního vína za velice příznivou cenu. Velmi často tato selská vína kvalitou předčí podstatně dražší vína v supermarketech, na kterých je turista závislý. Ale i na venkově pozor. Na celém vinařském světě jsou dobří i špatní vinaři.

Martin Kurka

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína