Víno je lék!

Ring, 27.6.2006

Když si připíjíte na zdraví sklenkou dobrého vína, možná ani netušíte, že tento nápoj může vašemu tělu skutečně prospět.

Podle lékaře MUDr. PAVLA HALLY jsou pozitivní účinky vína na lidský organismus doloženy statistickými údaji a chemickými, rozbory.

Už dříve se předpokládalo, že víno pomáhá v boji proti řadě chorob, výzkumné metody ale nebyly na takové úrovni, aby se tyto dohady daly prokázat.



Nepředávkujte se!

Pavel Halla vzpomíná, jak se jednou při prezentaci valtických vín rozohnil známý vinařský odborník prof. Vilém Kraus a s lehkou nadsázkou pronesl: "Jak mohou nezodpovědní rodiče dávat dětem přeslazené a přechemizované limonády! Neexistuje přirozenější a zdravější nápoj než víno. Taková sodovka s troškou vína je v létě tím nejlepším k uhašení žízně i pro děti." Doktor Pavel Halla dodává: "Samozřejmě nenabádal k tomu, aby děti běžně pily alkohol. Jen chtěl poukázat na to, že kvalitní víno je opravdu zázrak přírody. A já jsem stejného názoru." Čím je tedy víno našemu zdraví tolik prospěšné? "Nejnovější výzkumy odhalily, že na vzniku některých zhoubných nemocí se podílejí volné radikály, chemické látky, které napadají stěny buněk. Tělo je před nimi chráněno antioxidanty a také flavonoidy, které jsou obsaženy mimo jiné právě ve víně." I když samozřejmě tak jako u ostatních léků si musíme dát pozor na možné předávkování.



Proti infarktu i rakovině

Pavel Halla říká, že jak červené, tak bílé víno navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, preventivně působí proti kardiovaskulárním onemocněním a potlačuje vznik rakovinotvorných látek. Dále je účinné v boji proti akné, alergiím, nachlazení, cukrovce a křečovým žilám. Milovníky jídla potěší zpráva, že víno podporuje trávení, a starší lidé jistě ocení informaci, že pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby. Napomáhá totiž regeneraci nervového systému. V některých případech je však vhodné pouze víno červené, například u gynekologických zánětů. Lidé, kteří by chtěli zdravotními účinky zdůvodňovat své nezřízené pití, však mají smůlu - víno totiž léčí jen tehdy, je-li požíváno v menších dávkách. U mužů to představuje 2 až 4 decilitry vína denně, pro ženy je dávka poloviční. Důležitá je ovšem pravidelnost. A jak podle Pavla Hally poznáme, že pijeme kvalitní víno? "Když se po večerní skleničce probudíme do nového dne svěží a s dobrou náladou."

-Víno je podle MUDr. Pavla Hally zázrak přírody.

(kat)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína