Mladá fronta Dnes, 29.6.2006
Posezení u dobrého vína v Šatově doplňuje prohlídka jedinečné vinice
Vinařský tip
Kulinářské speciality, lahodné víno a prohlídka výjimečné vinice. Tak by se dal stručně charakterizovat šatovský Moravský sklípek.
V pohraniční vesničce na Znojemsku ho určitě neminete, ze všech směrů k němu totiž vedou šipky. Kromě stylové vinárny nabízí i posezení na terase porostlé vínem nebo ve vinařské stodole. "O prázdninách je ve stodole každý pátek nebo sobotu koncert country kapely. Pátky a soboty se pravidelně střídají," vysvětlil provozovatel Moravského sklípku Jiří Dočekal.
Kromě osmašedesáti druhů lahvových vín nabízí sklípek i rozlévané víno. Cena není nijak závratná -deci bílého za 13 korun, červené je o tři koruny dražší. Pod vinárnou přivítá návštěvníky tři sta let starý sklep. Na prohlídce a degustaci je však třeba se předem domluvit.
Abstinenti nebo řidiči se nemusí bát, že by je v Moravském sklípku nechali na suchu. V nápojovém lístku najdou limonády i nealkoholické pivo.
A zkrátka nepřijdou ani gurmáni. Mezi místní speciality patří třeba kachní játra v bunkru nebo znovínská kotleta na červeném víně. První ze specialit stojí bez přílohy 98 korun, druhá 114 korun. "Teplá i studená kuchyně je zaměřená na posezení u vína. Připravujeme však i dětské, tedy poloviční porce," dodal Dočekal.
Kdo nechce jen jíst a pít, může si prohlédnout místní raritu - jedinečnou naučnou vinici. "Pěstujeme v ní staré odrůdy, které už nemají nikde jinde. Například veltlínské červenobílé dává oba druhy hroznů, modrý Janek zase v průběhu zrání mění barvu. V srpnu je zelený, v září zčervená a v době sklizně je opět zelený," popsal Jiří Dočekal.
VERONIKA SKÁLOVÁ
Vinařské novinky do schránky