Krajem André, to je víno i rarity

Mladá fronta Dnes, 4.7.2006

Tip na výlet dnes nenáročný výlet na kole



Hustopeče, Vrbice - Když velkopavlovický šlechtitel Jaroslav Horák v minulém století křížil frankovku se svatovavřineckým vínem, asi netušil, že nová odrůda André bude ve zdejší oblasti jednou z nejoblíbenějších a že po ní dokonce vinaři nazvou i novou cyklostezku.

Vede z Hustopečí přes Starovičky, Velké Pavlovice, Bořetice a pokračuje do Vrbice, ale dá se samozřejmě projet i opačně.

Nástup z Vrbice bude příjemnější, protože je na téměř devatenáctikilometrové trase na nejvyšším kopci v krajině.

Ovšem tato varianta je trochu zrádná. Zdejší pískovcové sklepy v sedmi patrech, s kamennými vstupy a gotickými oblouky, nejde projet bez povšimnutí a delší zastávky.

To se ukázalo i při sobotním otvírání cyklostezky. Některým kolařům trvalo i tři hodiny, než odtud vyjeli dál.

V Bořeticích cyklostezka Krajem André nemůže samozřejmě minout vinné sklípky na Kraví hoře a vlajka kolaře upozorní, který z nich je sídlem zdejší recesistické Kravihorské republiky.

Vinařská země je také pohostinná, jen pozor na trávník zdejšího ministra obrany. Má u něj ceduli s výstrahou: "Který mamlas ještě vjede do toho trávnika, teho lištim po hubě a kopnu do řiti."

Pak už kolaři míjí meruňkový sad, vinice, cesta je nenáročná a až do Velkých Pavlovic velmi pohodová. O městečku snad stačí jen napsat, že o zdejším víně básnil i Jaroslav Seifert. Ve Starovičkách je i pomník a na něm tank a v Hustopečích se nedá přehlédnout moderní chrám svatého Václava, renesanční dům U Synků a na jihozápadních svazích roste mandloňový sad, což je v těchto končinách také rarita.

(vha)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína