Poprvé degustátorům pomáhal počítač

Rovnost - Deník Slovácka, 20.7.2006

V degustační místnosti Národního vinařského centra ve Valticích se během uplynulých čtyř dnů vystřídala více než stovka degustátorů.

Měli za úkol zhodnotit osm set padesát vín pro účely Malé encyklopedie českých a moravských vín. Poprvé v historii do své práce zapojili i počítače.

" Má to výhody. Při této soutěži by degustátoři museli napsat hodnocení na čtyři tisíce pět set papírků a také body sami sečíst. Nyní jen překlikávají v počítači a výsledky z centrálního počítače jsou hned k dispozici," popsal hodnocení vín pro encyklopedii Luboš Bárta, který je spoluautorem knihy vedle Branka Černého.

" Zkoušeli jsme, zda degustátoři budou vůbec chtít s počítači pracovat. Jsou mezi nimi i starší, kteří v životě nedrželi v ruce počítačovou myš. Po prvních třech čtyřech vzorcích vína jsou naprosto v pohodě," pochvaloval si Černý, který se také bodování vzorků vín pro Malou encyklopedii českých a moravských vín zúčastnil. " S počítačem jsem nikdy nedělal, ale není to tak složité, abych bodování nezvládl," řekl jeden z degustátorů Oldřich Bíza z Čejkovic. Encyklopedie by měla vyjít před Vánocemi.

(zh)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína