Znojemské noviny, 4.8.2006
Víno hodnotil i Australan. Letos ochutnal více než sedmdesát vzorků
Patnáct odborných degustátorů se opět po třech letech sešlo v historických sálech louckého kláštera při hodnocení čtyřiasedmdesáti vzorků zelených veltlínů z celé Moravy, Slovenska a Rakouska.
Znojmo ţ Jak umí odrůdu Veltlínského zeleného zpracovat předvedlo na letošní přehlídce na pětatřicet výrobců z Moravy, Slovenska i Rakouska. Věhlas této akce potvrdila účast vinařských odborníků nejen ze zemí výrobců, ale i z Austrálie.
"Veltlínské zelené je typickou odrůdou Moravy, části Slovenska a Rakouska. Jinde ve světě ji nenajdete. Jde nám o to, představit hlavně veřejnosti její rozmanitost a chuť, která je typická pro každou viniční trať," zdůraznil důvody, proč jde již o čtvrté představení jen jediného druhu bílých vín jeden z hlavních organizátorů přehlídky ředitel šatovského Znovínu Pavel Vajčner. Všechny milovníky vín do jejich prostor pozvou první zářijový den. I laici si zde pak mohou ověřit, zdali práce mezinárodní komise degustátorů byla kvalitní a zda- li by se s ní shodli. Doslova exoticky působil mezi degustátory letošních veltlínů obchodník s vínem a znalec tohoto zlatavého moku až z Austrálie Nick Buttler. "Moravská vína mají zvláštní plnou chuť. Zcela jinou, než ta, která produkují v Itálii či Francii. Velmi mi chutnají a často je doporučuji i svým zákazníkům," svěřil se Australan. Odrůda Veltlínské zelené je typickou nejvíce rozšířenou odrůdou na Moravě a u sousedů v Rakousku. Z této odrůdy se úspěšně vyrábí jakostní vína, ale i pozdní sběry, výběry z hroznů, bobulové výběry, ale také vína slámová a ledová. Navíc se vína liší i dle jednotlivých vinařských tratí, použité technologie a vlivem samotného člověka, a to dost podstatně. Čtvrtý ročník mezinárodní přehlídky Znojemská galerie Veltlínů v programu doplní konference na téma Veltlínské zelené. Chybět nebude volná ochutnávka všech vystavených vzorků ve Štukových sálech v Louckém klášteře, hrát bude i cimbálová muzika. "Celou přehlídku zaštítil přední vinařský odborník profesor Vilém Kraus," dodal další z organizátorů Jaromír Čepička.
Fotografie: Chutnalo. Desítky vzorků veltlínského zeleného protekly přes chuťové pohárky i Australanovi Nicku Buttlerovi (vpravo).
FOTO ANNA ČERNÁ
ANNA ČERNÁ
Vinařské novinky do schránky