Vinař jde do soutěže se slámovým vínem. Poprvé

Mladá fronta Dnes, 5.8.2006

Kutná Hora - Málokdo ví, že Kutná Hora je známa nejen svými historickými památkami, ale také dobrým vínem. A to je také důvod, proč se právě v tomto městě 30. srpna uskuteční největší a nejprestižnější oblastní výstava vín. Odborníci zde budou hodnotit na 80 vzorků.

Výstava už se konala v Mělníku a v Roudnici nad Labem v severních Čechách. V Kutné Hoře je poprvé.

"Pro nás je to významná událost. Připomeneme, že vinařství v Kutné Hoře má dlouhou historii. První zmínka byla v Kosmově kronice v roce 1001 a jelikož je písemná, lze předpokládat, že vinařství tu bylo už předtím," říká Stanislav Rudolfský, spolupořadatel akce a majitel Vinných sklepů Kutná Hora, které založil před čtyřmi lety.

Soutěže se zúčastní kolem 15 vinařů z Česka, kteří přivezou na 80 vzorků vín bílých, červených a šumivých. Ochutnávat je bude sedmičlenná komise. Opít se prý ale při hodnocení nemůže. "Komise smí ochutnat pouze padesát vzorků za den. Někteří degustátoři víno ani nepolykají, a když polykají, je to velmi malé množství," vysvětluje Rudolfský.

Kutnohorské vinařství je podle něj stále úspěšnější. "Ví se o něm a už se nebere na lehkou váhu," podotýká Rudolfský. Kutnohorské víno se totiž prodává nejen v Kutné Hoře, ale i na několika místech v Praze, Hradci Králové, Poděbradech nebo na zámku Kuks.

O úspěchu svědčí také to, že Vinné sklepy Kutná Hora se zúčastnily soutěže třikrát a mají už dvě zlaté medaile. "Je to pro nás prestiž, protože máme právo nalepit si na víno malou zlatou medaili. Když lidé shánějí kvalitní víno, je to pro ně určitý návod," říká Stanislav Rudolfský.

Letos jde do soutěže s novinkou - se slámovým vínem. "Předloňské slámové víno je už vyprodané. Uvidíme, jak dopadne u odborníků loňské," dodává vinař z Kutné Hory.

Zvláštnost výroby slámového vína spočívá v tom, že jsou hrozny po sklizni uloženy na slámě, rohožích nebo jenom zavěšeny po dobu alespoň tří měsíců. Víno pak získává svou specifickou chuť díky tomu, že při kvašení dochází pouze k částečné přeměně na alkohol. Výsledkem je pak například medová chuť, kterou víno vykazuje.

Oblastní výstavu pořádá Cech českých vinařů a Vinné sklepy Kutná Hora. Výsledky soutěže se účastníci dozví 22. září. Veřejnost se bude moci výstavy zúčastnit až 23. září, kdy se v Kutné Hoře konají Svatováclavské slavnosti. Odpoledne bude ochutnávka všech soutěžních vín včetně vítězného.



Foto popis: Vinař z Kutné Hory lisuje slámové víno. To v soutěži představí Stanislav Rudolfský.

Foto autor: FOTO: ARCHIV



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína