Právo, 21.9.2006
Letošní úroda vína bude asi o čtvrtinu nižší, než je dlouhodobý průměr, zato ale velmi kvalitní.
Hlavní sklizeň vinné révy začala na jihu Moravy tento týden. Sklízejí se rané odrůdy, jako je Müller-Thurgau či Muškát moravský. Dosahují vysoké cukernatosti až 20 stupňů, což odpovídá přívlastkovým vínům, řekl včera tajemník Svazu vinařů Martin Půček.
Za nižší výnos mohou silné zimní mrazy, které zničily révová očka. Ty pak vytvářely letorosty bez hroznů. Nejhorší je podle Půčka situace v okolí Strážnice na Hodonínsku, kde se ztráty pohybují kolem 90 procent. Peronospora neboli plíseň vínová letos vinaře netrápila tolik jako vloni. Náklady na postřik se pohybují v dlouhodobém průměru.
Množství cukru u právě sbíraných raných odrůd dosahuje 20 kg na 100 litrů hroznové šťávy, což odpovídá přívlastkovým vínům. Těch by proto letos mělo být dost. "Jejich cena je ale vyšší, a část úrody tak vinaři budou muset takzvaně sestupnět na úroveň levných stolních vín, o které je stále velký zájem," vysvětlil odborník.
(ČTK)
Vinařské novinky do schránky