Muzeum vystavuje unikátní historické lisy na víno

iDnes.cz, 3.10.2006

Pokud chce někdo poznat, kolik práce to obnáší, když se vyrábí víno, má v těchto týdnech jedinečnou příležitost. Vinaři totiž právě lisují hrozny. Ve Valticích na Břeclavsku je navíc na unikátní výstavě možné poznat, jak tuto práci dělávali předkové.

Tamní Národní zemědělské muzeum totiž připravili expozici historických vinařských lisů. Tvoří ji šest mohutných strojů na vytlačování šťávy z hroznů. Nejstarší z těchto zařízení pochází z poloviny 18. století a váží dvě tuny. "Postavení tohoto kolosu zaměstnalo pět mužů," uvedl ředitel muzea Vilém Křeček.

Historické vinařské lisy lze najít na Moravě kromě Valtic pouze v zámku nedalekého Mikulova. Nová stálá výstava byla vytvořena ze strojů, které muzeum dostalo před desetiletími od různých vinařů a radnic z Břeclavska. Lisy byly v uplynulých měsících opraveny, takže je nyní většina z nich plně funkční.

"Některé dřevěné součástky byly zpráchnivělé a musely se vyměnit. Nechali jsme vyrobit i scházející součástky," uvedl ředitel. Nejvíce pyšný je na nejtěžší lis vyrobený v roce 1766. Dřevo, které bylo na jeho stavbu použito, čekalo kdysi přes 40 let na to, než dokonale vyschne. Nová expozice se rozkládá na 280 metrech čtverečních. Budou se v ní konat přednášky o vinařství.

Zemědělské muzeum sídlí na centrálním valtickém náměstí. Tvoří jej sbírky týkající se botaniky, zelinářství, ovocnářství, vinařství a květinářství. Muzeum ročně navštíví 10.000 lidí.

iDNES.cz, ČTK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína