Nový ročník vín je kvalitní

Jablonecký deník, 19.10.2006

Poprvé jej mohou lidé ochutnat na Martina

S podzimními měsíci vrcholí snažení vinařů a vinohradníků. K zákazníkům přicházejí první vína z letošních sklizní. Vinaři slibují velmi kvalitní ročník.

O tom, jak dopadla letošní úroda, a na co se mohou milovníci vín těšit, hovoří Roman Žďárský, znalec vinařné problematiky, jeden ze zakladatelů jablonecké společnosti Soare a stávající člen dozorčí rady Soare sekt.


Na jaké moravské víno se mohou lidé letos těšit?

Úroda je velmi kvalitní, podmínky v září a říjnu byly pro víno velmi příznivé. Průběh sezony byl ale horší než vloni. Únorové mrazy poškodily část vinohradů, negativně se podepsalo i sucho a teplo léta. Jsou zhruba o jednu třetinu nižší výnosy, ale víno z Moravy bude kvalitní.


Podepíší se nižší výnosy nějak na ceně vína? Bude dražší?

Na cenách se to příliš neprojeví. Oni také vinohradníci a vinaři mají pouze malou šanci ovlivnit ceny, určuje je trh. Ten je ale velmi napjatý, protože přebytky vín na evropském trhu jsou obrovské a je velká konkurence. V České republice ale každé dva roky vzrůstá o litr spotřeba vína na osobu.


Jaká je obecně kvalita vín domácí provenience?

Za deset let udělalo vinařství obrovský pokrok. Dříve se dalo producenty kvalitních vín spočítat na prstech jedné ruky. Ti nekvalitní ale neuspěli a i přesto, že moravská vína jsou zejména známa svými bílými druhy, lze najít i velmi mnoho kvalitních červených vín. Jedna z nejlepších jsou například ze Šlechtitelské stanice Velké Pavlovice. Mnohá červená ze španělských nebo chilských produkcí, nabízená u nás na trhu, ani nedosahují kvality našich moravských.


Na co se příznivci vín mohou v nejbližší době těšit?

Moravská vína mají od loňska své slavnosti Svatomartinského vína, které připadají na 11. listopad. Milovníci v ten den mohou poprvé ochutnat letošní mladé víno z raných odrůd vín Müller Thurgau a Modrý Portugal, které se sklízí už v září. V Jablonci budou moci lidé od 11. listopadu ochutnávat Svatomartinské víno v Centru vín v Komenského ulici, a to po celý týden.

Blanka Daníčková

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína