Začátek podzimu rozhoduje o podobě vinařské úrody

Mladá fronta Dnes, 26.10.2006

Kalendář ukazuje začátek podzimu. Na ranních mlhách a teplotách je to také znát, a tak se právě nyní definitivně rozhoduje o podobě letošní vinařské úrody.

Poslední dny odpoledního slunečního svitu dávají výběrovým hroznům na vinici ještě nějaký ten stupínek cukernatosti.

Počasí celého podzimu také rozhodne, komu se povede hezký základ pro výrobu ledových vín.


Sklizeň a vše kolem ní

Ve všech koutech vinařské Evropy je velice napilno. Pěkné počasí letošního podzimu přeje právě sklizni a je velmi důležité ho využít. Případné deště mohou pokazit vše, co slunce do této doby vytvořilo. Dešťovou vodou by došlo k naředění šťávy uvnitř hroznů a ty by pak začaly plesnivět a hnít. Kvalita výchozí suroviny pro výrobu vína by se velmi zhoršila, a to si žádný vinař ani milovník vína rozhodně nepřeje. Na našich vinicích je v letošním roce hroznů méně než v jiných letech. Zapříčinily to mrazy, které sužovaly vinice během letošní zimy. Úbytek ale není až tak veliký, takže vína by mělo být dost. Kvalita co se týká cukernatosti hroznů je velice dobrá. Co bohužel hroznům všeobecně chybí, jsou kyseliny. Ty zabezpečují u výsledného vína harmoničnost a schopnost zrání "na lahvi", takzvanou dlouhověkost. Dá se tedy předpokládat, že vína letošního ročníku budou velice kvalitní, ale nebudou na archivaci. Jsou samozřejmě výjimky, které se určitě objeví i v tomto ročníku. Na nás, jako konzumentech, je tato vína najít. A to je na této zálibě to hezké. Letošní mlhavé podzimní počasí bude také přát speciálním vínům. Jedná se o vína, která se vyrábějí z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea neboli šedou plísní a nebo, jak jí říkají v kolébce těchto skvělých sladkých skvostů ve francouzském Sauternes, "Pourriture noble". Jistě znáte pojem tokaj. Je to oblast v Maďarsku a kouskem na Slovensku, kde se také používají takto napadené hrozny. A co se vlastně s hrozny děje? Plíseň na povrchu bobulek potřebuje ke svému životu hodně vody. Při ranní mlze ji čerpá ze vzduchu a roste. Po rozpuštění mlhy musí vodu čerpat z bobulek. Tím hrozny vysušuje a vzhledem k tomu, že odebírá pouze vodu, extrakt v hroznu zůstává. Proto se z takto vysušených hroznů dají vyrobit fantastická přírodně sladká vína, plná chuti po medu a ovoci, která rozhodně doporučujeme k ochutnání. Vzhledem k tomu, že tato vína nepatří do laciné kategorie, je potřeba nespolehnout se na produkci supermarketů, kde se často objevují vína anonymních etiket, ale obrátit se na specializované vinotéky, kde obsluha má alespoň přehled o původu vína.


Svátky vína

Doba burčáku a s ním spojeného vinobraní je již minulostí. Tím ale letošní svátky vína ještě nekončí. Na Martina 11. listopadu se v dobrých vinotékách objeví první letošní víno. Říká se mu svatomartinské, ale vzhledem k tomu, že několik vinařů si tento název zaregistrovalo jako ochrannou známku, v mnoha vinotékách se objeví zemské víno. Této varianty se není potřeba bát. Z mladého vína se může vyklubat docela pěkný zážitek. Mladé víno je u nás a v Rakousku spojeno s mladou vypečenou husičkou. Udělejte si čas na tento nádherný zážitek ze spojení mladého vína s dobrým pokrmem, kdy při posezení s přáteli zhodnotíte klady letošního ročníku.

Další neméně hezkou záležitostí je třetí čtvrtek v listopadu. V letošním roce připadá tento den na 16. 11. Celosvětovým svátkem je příchod Beaujolais nouveau. V tento den otevřou miliony lidí po celém světě první víno z Francie. Je vyrobeno z odrůdy Gamay. Vyznačuje se lahodnou ovocnou chutí s příjemnou květinovou vůní. Jak ukázala zkušenost z předešlých let, nesmíte si ale koupit nouveau v supermarketu. Z těchto vín v cenové kategorii do jednoho sta korun ucítíte spálenou gumu nebo plasty. Chuť bude také hodně zaostávat za ovocností a příjemností. Při troše štěstí ucítíte alespoň žvýkačku nebo gumové medvídky. Touto cestou ale není dobré se ubírat. Musíme si uvědomit, že pro některé obchodníky je mladé víno zdrojem dobrých a lehkých příjmů bez ohledu na kvalitu nabízeného zboží. Francouzská oblast Beaujolais není totiž jenom zásobárna laciných mladých vín. Z odrůdy Gamay se dají vyrobit nádherná ročníková i archivní vína, která vás jistě překvapí jak plností, tak i lahodností. Neméně zajímavé je i bílé Beaujolais, které je vyrobeno z odrůdy Chardonnay, a nebo Beaujolais ve formě sektu.

Martin Kurka


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína