Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR 2006

Tisková zpráva, Bohemia Sekt

S podporou společnosti Bohemia Sekt, za odborné garance Asociace sommelierů ČR proběhl 24. října 2006 v TOP hotelu Praha již devátý ročník mistrovství sommelierů České republiky „Trophée Bohemia Sekt – Sommelier ČR 2006“. Společnost Bohemia Sekt věnuje značné úsilí a péči rozvoji gastronomického umění a přispívá tak k posilování vysoké odborné úrovně a profesionality v práci s víny. Letos se soutěže opět zúčastnili, v počtu 17 mužů a 3 žen, zástupci špičkových restaurací, vinoték a vinařských společností.

Sommelieři v základní části soutěže prokázali vysoké teoretické znalosti úspěšným složením písemného testu z historie i současnosti vinařství, technologie výroby, ale i ošetřování, uskladnění a podávání vína. Identifikace vín při anonymní degustaci rovněž patřila mezi silné stránky ve znalostech a dovednostech účastníků. Do veřejné části soutěže poté postoupili tři nejlepší finalisté, u kterých odborná komise ohodnotila především znalosti v oblasti doporučení vína k menu, slepé degustace vín a úroveň servisu sektu a podávání červeného vína čestným hostům, ale i profesionalitu komunikace s hostem, vystupování a celkový dojem. Na prvním místě se umístila Klára Götzová ze společnosti Merlot Grands Vins, druhé místo obsadil sommeliér Francouzské restaurace v Obecním domě Jakub Bratánek a třetí místo patří Jakubu Královi z Hotelu Pod Věží.

Na řádný průběh soutěže sommelierů dohlížela komise složená z předních českých a zahraničních odborníků v oborech sommelierství, vinařství a gastronomie. Čestným předsedou poroty byl již tradičně generální ředitel společnosti Bohemia Sekt Ing. Josef Vozdecký, hlavním porotcem byl Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, účast v porotě přijal také jeho kolega ze AS Slovenské republiky pan Štefan Valovič. Večer skvěle moderoval pan Ivo Dvořák, viceprezident AS ČR.

I v letošním ročníku se soutěže zúčastnila a sommeliérské umění si vyzkoušela řada známých osobností. Mezi ty nejvýznamnější patřili herečka a zpěvačka Jitka Čvančarová, plavkyně Yvetta Hlaváčová, herci Ilona Svobodová, Ondřej Pavelka a Adrian Jastraban a kreslíř Štěpán Mareš.

Mistrovství České republiky spolu s Czech Horeca Summit 2006 tvoří významný projekt určený odborníkům v oblasti gastronomie. Součástí programu byla také panelová diskuze v sommelierské sekci týkající se prezentace značky vín pro českou gastronomii s názvem „Víná z Moravy, vína z Čech“. Diskuze byla zvláště směrována na trendy prodeje a spotřebu vína v české gastronomii. Debata se dále zabývala komunikací se zákazníkem a snoubením vína a pokrmů. Diskuzi moderoval ředitel Vinařského fondu pan Jaroslav Machovec a panelisty byli odborníci z oblasti gastronomie i obchodu pan Martin Fousek, marketingový ředitel Bohemia Sektu, Prof. Vilém Kraus, pan Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, pan Tomáš Lexa a děkan Lékařské fakulty Masarykovy university Brno pan Jan Žaloudík.

17. října proběhlo v sídle Školy hotelnictví a gastronomie Hotelu Crown Plaza juniorské kolo mistrovství České republiky, které je každoročně organizováno jako putovní. Každý rok tedy navštíví soutěž jinou hotelovou školu nebo odborné učiliště na území republiky. V letošním roce navázala na loňské premiérové vítězství v dívčím podání sommeliérka z Hotelové školy v Plzni.


Hana Karnoldová,
Marketingový specialista PR
Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská a.s.
Smetanova 220, 332 02 Starý Plzenec,
telefon: +420 377 197 127, fax: +420 377 197 100
e-mail: karnoldova@bohemiasekt.cz, web: www.bohemiasekt.cz

{fotogalerie foto_aktuality_549}

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína