Svatomartinské víno připravovali žernosečtí vinaři vůbec poprvé

Litoměřický deník, 14.11.2006

O mladé víno je mezi zákazníky velký zájem

Svatomartinské víno z odrůdy Müller-Thurgau, která pochází z vinic ve Velkých Žernosekách, měli možnost ohodnotit v sobotu první zájemci na jeho slavnostním ochutnávání v litoměřické vinotéce.

"Toto tradiční mladé víno, které ještě před měsícem bylo na vinicích, jsme připravovali vůbec poprvé," řekl jednatel Žernoseckého vinařství František Kupsa s tím, že ke konzumaci bylo stočeno celkem do 800 lahví.

"Podle našich zvyklostí je to víno uspěchané, ale zákazník si to žádá. Jde o víno veselé, svěží, pikantní a příští rok ho možná uděláme více," dodal.

Na svátek sv. Martina bylo zvyklostí, že se vinaři navzájem obcházeli a hodnotilo se mladé víno. Držitelem ochranné známky Svatomartinské je nyní Vinařský fond ČR a mohou ji využívat, za splnění předepsaných podmínek, všichni registrovaní vinaři u nás. Před uvedením na trh je každé víno posouzeno nezávislou komisí.

Pod značkou Svatomartinské se pak mohou prodávat bílá vína odrůd Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané, růžová a červená vína odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.


IVO CHrástecký



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína