Biovinaři: Pít se dá i zdravě,

Nový život, 14.12.2006

Pochutnat si na dobrém víně a ještě přitom pomoct přírodě?

Obojí se spojuje ve sklence biovína. Ekologičtí zemědělci jsou většinou fandové, kteří to dělají opravdu s láskou. Aby uspěli i obchodně, musí se umět pořádně otáčet. Vinaři to zvládají na jedničku. V České republice jsou pouze čtyři a všichni mají vinice na Břeclavsku. V konkurenci zahraničních biovín zatím na našem trhu jednoznačně vítězí. "Na odbyt si nemůžeme stěžovat. Zákazníky už jsme si našli," potvrdil Josef Abrle, který je jedním z pouhých čtyř biovinařů v České republice. Zájemců o biovíno pozvolna, ale přece jen přibývá a biovína se zatím moc nevyrábí. Josef Abrle jako jeden z mála vysadil před třemi lety nové vinice a teď napjatě očekává, jaká úroda bude příští rok. "Letos to byla jen taková ukázka. Napřesrok začnou rodit plně. Jak potom dokážeme víno prodat, bude záležet na našich schopnostech je distribuovat a samozřejmě na poptávce," vysvětlil. Podle něj se o biopotraviny zajímá jen hrstka lidí. "Kvalitou bio je osloveno tak jedno procento populace. Platí to i o víně," tvrdí. Přestože všichni biovinaři jsou z Břeclavska, zdejší lidé jsou k biovínům trochu nedůvěřiví. Tradiční vinařský kraj je příčinou toho, že dávají přednost vínu vyráběnému klasickým způsobem. "Biovíno se na jižní Moravě skutečně moc neprodává. Spíš je to otázka velkých měst, jako je Praha či Brno," potvrdila Vladimíra Červená z oddělení propagace Svazu ekologických zemědělců Pro- Bio. Jenže na biovíně není nic slabšího než na tom běžném. Je jen náročnější. Tam, kde se běžně požije herbicid, si biozemědělec musí vystačit s motykou. Kde škůdce zlikviduje postřik, tam musí nasadit slunéčka sedmitečná. " Je to otázka přístupu a přesvědčení o tom, co chci dělat. Bio je běh na dlouhou trať," tvrdí Abrle. Právě lidé, kteří si dřinu při pěstování plodin v kvalitě bio dovedou představit, pijí biovíno nejčastěji. Potvrzuje to Ivana Mužíková, která letos v létě otevřela prodejnu s biopotravinami v Mikulově. Její jméno Pálavský sklípek jasně naznačuje, že za pultem je místo právě pro biovína. "Kupují je většinou lidé, kteří už biopotraviny znají a chtějí tak trochu podporovat ekologii," vysvětluje. Po biovínech sáhnou lidé, kteří usilují o zachování čisté přírody a chtějí, abychom z ní za pár desítek let ještě něco měli.


Biovinaři v ČR:

František Mádl
Velké Bílovice


Josef Abrle
Pavlov


František Peřina
Lednice


Miloš Michlovský
Vinselekt Rakvice

IVANA SOLAŘÍKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína