Michlovský: Nový rok zapiji vlastním sektem

Břeclavský deník, 30.12.2006

Alespoň tři roky musí vína rakvického vinaře Miloše Michlovského ' ležet na kvasinkách', aby se z nich stal lahodný sekt, kterým lidé přivítají nový rok. Šampaňskou metodou vyrobil Michlovský už čtvrtý druh sektu.

Před šestnácti lety putovala do sklepa na výrobu sektu odrůda Pinot Noir, před sedmi lety to byl Ryzlink. ' V minulém roce jsme udělali výjimku a půlku Pinot- Chardonnay jsme pustili na trh už po roce a půl. Letos uvádíme svěží Cuvée Quatre. Tento sekt je vyrobený ze čtyř odrůd. Jaké to jsou, zatím tajíme,' tajnůstkaří Michlovský.

Prodejnost sektu podle něj narůstá v předvánoční době a před Silvestrem vrcholí. ' I já si dám na Silvestra svůj sekt. Je to síla zvyku.' Výběru novoročního přípitku pak vinař podřídí i obsah silvestrovské hostiny. ' U nás je to naopak než u většiny lidí. Nejprve vybírám víno, potom pokrm,' směje se Michlovský.


(les)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína