Jan Petrák odešel do vinařského nebe

Břeclavský deník, 5.2.2007

Jan Petrák už další sekt nevyrobí.

Jeden z nejznámějších moravských výrobců sektů klasickou technologií kvašením v láhvi odešel do vinařského nebe. Osmašedesátiletý vinař, který se inspiroval ve francouzské Champagne, zemřel náhle minulé úterý.

' Je to velká ztráta pro celý vinařský svět i pro Kobylí. Byl to renesanční člověk, průkopník a vizionář. Člověk velkých vizí a cílů,' truchlila nad odchodem majitele rodinné firmy Sekt Domaine starostka obce Dagmar Kovaříková.

Jan Petrák se specializoval výhradně na sekty. Vyráběl je zásadně z vlastní produkce hroznů, zejména z vybraných klonů pinotů. Jeho specialitou a vlajkovou lodí byl sekt Gold, ve kterém plavaly šupinky čtyřiadvacetikarátového zlata. Ty konzument vypil spolu s tekutým obsahem. Petrákovy sekty uspěly i na řadě prestižních zahraničních výstav, například v Bruselu. Jeden z nich byl dokonce zařazen mezi tisíc nejlepších vín světa.

' Je ho škoda. Jeho sekty patřily k nejlepším nejen u nás doma, ale mohl směle konkurovat i prestižním světovým značkám,' potvrdil výsadní postavení kobylského výrobce sektů sommeliér Libor Nazarčuk z Břeclavi. Naposledy rozloučit se přišla v sobotu s Janem Petrákem do Klobouk u Brna pouze jeho nejbližší rodina, jak si přál.

( šup)

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína