Nekomplikované osvěžení

Euro, 12.3.2007

Celkové oteplení v posledních letech svádí vinaře k tomu, aby připravovali hutná vína s vyššími predikáty, což se zdá být v pořádku.

Ono to také v pořádku asi je, ovšem s jednou poznámkou. V záplavě obsažných vín plného těla a opulentního výrazu se těžko hledá takové to prosté, k popití pro ryzí nekomplikované osvěžení. Právě taková vína, která možná neuvedou konzumenta ve frenetický jásot, ale jednoznačně jej potěší, jako by se v sortimentu tuzemské provenience stále hůře prosazovala.

Možná právě vzhledem ke skoupým přírodním podmínkám ve vinicích nad padesátou rovnoběžkou, kde tepla i slunečního svitu není mnoho, narazíte na taková lehká, avšak nesmírně živoucí vína na Mělnicku. A vlastně nejen tam, ale v celé české vinařské oblasti.

Na mysli mám živé 'millerky' nebo vonné mopry žernosecké v provedení jakostní nebo kabinetní. V Roudnici se dají - vedle rovněž vydařených 'millerů' - najít lákavá vína sylvánská, taktéž velice živá. Chrámce na Mostecku umějí potěšit pikantními, lehce svíravými zweigelty, Litoměřice nabízejí v základních kategoriích břeskné ryzlinky. Když se vrátíme do Mělníka, můžeme z lehkých, potěšujících vín volit kupříkladu stále se lepšící Ludmily nebo etikety Zámek Mělník, to vše ze sklepů Jiřího Lobkowicze.

Ve sklepě Viléma Krause ku potěše mnoha milovníků mělnických vín zraje jedno zvláště příjemné, ač svým zařazením nijak oslňující. Víno, které je díky nabídce společnosti ICON, a. s. - ICON Wines stále rozšířenější a stále oblíbenější i v Praze.

Je to Mělničina červená - Mělnické vinařství Kraus. V litrové, přece však půvabné lahvi burgundského typu nás čeká víno poměrně syté barvy s prolínajícími fialkovými jiskřičkami. Buket se předvede příjemnou vůní ovocitých stop, zpovzdálí atakovaných lehýnkým minerálním dotekem a stopou dřeva. Chuť se nabízí ve veselých, hravých mantinelech portugalu, je příjemně hladivá, veskrze oblažující. Aby se víno přece jen povzneslo o schůdek dva výše z prajednoduchého, byť milého základu, o to se stará přítomný zweigelt. Vyrostlé na stráních Mostecka vnášejí jeho hrozny do kupáže v nenásilné míře něco ze své tanické drsnosti a minerálního stigmatu tamních vinic, čímž vínu dodají jistý part noblesy a rozšíří jeho chuťový projev. Výsledným pocitem pak je čistý, velepříjemný prožitek z dobrého doušku.

Milan Ballík

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína