Břeclavský deník, 21.3.2007
Je trojnásobným mistrem České republiky, trojnásobným mistrem Slovenska a nyní své umění předvede i celému světu.
Moravský sommelier Libor Nazarčuk je prvním Moravanem, který se zúčastní v pořadí už dvanáctého mistrovství světa sommelierů na řeckém ostrově Rhodos. 'Bude to moje první účast na mezinárodní soutěži světové úrovně a pojedu tam spíše sbírat zkušenosti. Je pro mě velkým úspěchem, že jsem se tam vůbec probojoval,' pochvaluje si břeclavský rodák. Přestože se mistrovství účastní sommelieři z mnoha zemí světa, vítězové zatím pocházeli až na jednu výjimku pouze z Evropy. 'Letos se přihlásilo šestačtyřicet soutěžících, z toho i sedm žen. Každý stát může reprezentovat pouze jeden člověk,' popisuje přísná pravidla soutěže Nazarčuk. Soutěž má ale ještě jednu zvláštnost. Vítěz se nesmí zúčastnit podruhé. 'Letos se přihlásili finalisté z minulého mistrovství, takže se dá předpokládat, že konkurence bude velice silná,' povzdechl si Nazarčuk. Jak sám říká, na mistrovství musí také speciálně trénovat. 'Nechal jsem si z Anglie a Spojených států poslat několik knih o víně a gastronomii, protože jedinými povolenými jazyky jsou angličtina a francouzština,' snaží se přiblížit sommelier. Kromě pilování cizího jazyka se musí připravit také na náročný test z oblasti vína, ale i dalších nápojů, doutníků nebo třeba čokolády. 'Příprava je velice časově i finančně náročná. Přece jenom je to mistrovství světa a nepředpokládám, že by se v degustaci objevila i moravská vína. Proto teď musím jezdit na degustace a veletrhy do Prahy, Francie, Německa nebo Itálie, kde se seznamuji se světovými víny. Jejich ceny se pohybují až ve stovkách eur za láhev,' vysvětluje. Po testu a slepé degustaci dvou vín následuje disciplína harmonie vína a jídla. 'Zatím nevím, jakou bude mít formu, ale snad se to časem dozvím. Pak nás čeká ještě praktická část. Bude to servis, ale čeho, to se dozvíme až těsně před soutěží,' dodává.
Dagmar Fialová
Vinařské novinky do schránky