Vinice Tři duby je nejkrásnější v České republice

Znojemské noviny, 13.4.2007

Vinice Tři duby ve Stošíkovicích na Znojemsku od letošního roku propaguje vinařství celé České republiky.

Z fotografií, zobrazujících typické moravské vinohrady, ji vybrali odborníci z Vinařského fondu a reklamní agentury.

Pohled na řádky vinné révy na svazích pod skupinkou majestátných dubů, tyčících se na nejvyšším místě vinohradů tak nyní zdobí propagační letáčky, samolepky i igelitové tašky s logem 'vína z Moravy, vína z Čech' a sloganem 'Kolik chutí může mít slunce'.

Svůj název krásná vinice ve Stošíkovicích na Louce získala díky dubům, které jsou vidět už z dálky. 'Viniční trať je velká pětadvacet hektarů, má svahovitý terén a přímo na kopci stojí několik dubů. Lidé mohou stromy vidět i z hlavní silnice u Lechovic,' prozrazuje jednatel společnosti Agro Stošíkovice Libor Kahoun.

Vinice U Tří dubů je zvláštní a zajímavá především svou polohou. 'Přímo u tří dubů na kopci je to zhruba dvě stě třicet metrů nad mořem, vinice stojí na jižní stranu, takže celý den svítí na trať sluníčko, pozemek má velký spád, jsou tu svahy, díky kterým je zde lepší proudění vzduchu a hrozny téměř netrpí chorobami,' popisuje vinař Libor Kahoun.

Vinice není jen krásná na pohled, ale dává i výtečné hrozny.

'Z naší vinice se dělají jen přívlastková vína s výraznou chutí a sladkostí. Například ledové víno odrůdy Ryzlink rýnský získalo letos na mezinárodní soutěži v kanadském Quebecku zlatou medaili,' říká Kahoun. 'Pěstujeme celkem šest odrůd. Například Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon nebo Zweigeltrebe,' uvádí odborník.

A letos se milovníci vína dokonce mohou těšit na panenské víno odrůdy Tramín červený.

Proč vinice ve Stošíkovicích na Znojemsku dodává ty nejkvalitnější hrozny? Je to dáno nejen polohou trati, ale i tím, s jakou šetrností a odborným přístupem se na ni pracuje.

'Používáme speciální technologii. S prací začínáme už v zimě redukcí zálistků, výhonů a děláme i redukci násady, což je běžné třeba ve Francii nebo v Rakousku. Celou vinici máme také pod závlahou a kvůli kvalitě provádíme listové rozbory a rozbory půdy,' vysvětluje výjimečnost produkce z˙vinohradů U Tří dubů Kahoun.

Na viniční trati dnes pracuje zhruba třicet zaměstnanců a aby byly hrozny ve Stošíkovicích co nejlépe střeženy, musí si vinaři dávat pozor i na špačky a další nenechavce.

'Máme plynové zařízení a používáme na plašení špačků i přístroj, který vydává zvuky dravých ptáků,' vysvětluje způsob ochrany vinohradů Kahoun.

'Když ani to nepomáhá, musí přijít myslivci, kteří špačky plaší střílením do vzduchu,' říká s úsměvem vinař, jehož lidé dodávají vybrané hrozny známému znojemskému výrobci vín. Kromě ptáků si ale musí svoji nejhezčí vinici střežit samozřejmě i kvůli obyčejným zlodějům.

DARINA RUBEŠOVÁ



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína