Břeclavský deník, 23.4.2007
Červená vína a oblast Modrých hor patří odpradávna k sobě.
I to byl jeden z důvodů, proč se Kobylští rozhodli uspořádat v sobotu první přehlídku červených vín, kterou chtěli navázat na tradici jarních koštů zahrádkářů. 'Vinaři se vloni domluvili, že by mohli pořádat výstavu vín v pravidelném termínu čtrnáct dní po Velikonocích,' vysvětluje starostka Kobylí Dagmar Kovaříková. Podle jejích slov se proto vinařská komise při radě obce v čele s Alešem Galou rozhodla právě pro přehlídku červených vín. 'Nápad vznikl díky projektu Modré hory, kterého se účastní také Kobylí. Oficiálně sice bude představený až v červenci, ale my jsme mu chtěli udělat takovou malou propagaci,' vypráví Aleš Gala, proč se Kobylští vůbec rozhodli vína vystavovat. Jak říká, Velkopavlovicko je známé pěstováním především červených odrůd. 'Když se podíváme do historie, je jasné, že tady červená vína jasně převažovala. Teď už jsou sice nové tre ndy, ale my bychom se chtěli vrátit zpátky k původním druhům,' popisuje vinař. Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké. To je jen malý výčet z toho, co bylo na přehlídce k vidění a ochutnání. 'Já osobně má rád Frankovku, ale jinak preferuji hlavně směsi. Sám vím, jak je technologicky náročné v některém roce zpracovat třeba odrůdu, která je náchylná na klima. Směšováním odrůd se dají vyrovnat určité nedostatky daného ročníku,' snaží se přiblížit vinař. Osmadvacetiletý Aleš Gala se původně vinařství věnovat nechtěl. Vystudoval potravinářskou chemii, ale rodinná tradice ho k vínu přece jenom přitáhla zpátky. 'Pocházím z vinařské rodiny. Révu pěstovali oba moji dědečci, po nich to převzal i můj otec a bratr. Když mi bylo patnáct let, nikdy by mě nenapadlo, že u toho také skončím. Asi je to osud,' směje se Gala. Po studiích se vydal do světa. Projel Kalifornii, Nový Zéland a jiná zajímavá místa, kde se seznamoval s nejrůznějšími odrůdami hroznů. 'Snažím se dozvědět co nejvíc nejen o výrobě vína, ale také o vinohradničení a prodeji,' říká mladý vinař. Podle jeho slov není vinařství práce jako každá jiná. 'Učil jsem se vyrábět také pivo. Je to ale úplně něco jiného. Do vína musíte dát i kousek srdce, jinak to nejde,' usmívá se tajuplně.
DAGMAR FIALOVÁ
Vinařské novinky do schránky