iDnes.cz, 31.5.2007
Chcete ochutnat víno, na jehož výrobě se podepisují nejmodernější postupy?
Jedinečnou příležitost budete mít v Brně. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně totiž dnes poprvé otevře vlastní Akademickou vinotéku.
Zařízení je podle představitelů školy v akademickém světě raritou. Kromě běžných vín stylově na vysoké škole nabízejí novou řadu akademických vín pocházejících z vinic školy z oblasti Lednice a Žabčic.
"O tato vína je mezi zaměstnanci a studenty velký zájem, proto jsme v areálu otevřeli zařízení, kde lze kvalitní víno zakoupit po celý rok, ale i získat radu k problémům vinařství," uvedl prorektor Jindřich Neruda.
Mendelova univerzita vychovává mimo jiné také budoucí vinaře a vinohradníky. Pomáhá k tomu Školní zemědělský podnik v Žabčicích i pracoviště v Lednici. Studenti tam spolu s pedagogy pěstují révu a vyrábějí víno. V Akademické vinotéce v Zemědělské ulici rozeznají zájemci vína z univerzitních vinic podle značky Avi na etiketě.
Pro veřejnost bude vinotéka otevřena ode dneška každý všední den od 11 do 18 hodin.
Univerzita v posledních letech investovala do modernější technologie na výrobu vína. Sklepy v Lednici jsou nyní plně klimatizované. Chlazení jednotlivých tanků, tedy nádob, kde víno zraje, umožňuje řídit kvašení. Škola má také nový pneumatický lis na hrozny. Staré velkokapacitní tanky nahradily menší, což umožňuje práci se širším sortimentem vín.
"Před třemi lety jsme zrenovovali historický vinný sklep v Ledcích, kde víno zraje v ideálních podmínkách pro archivaci. Sklep býval v minulosti součástí rajhradského kláštera. Loni jsme zahájili výrobu slámových vín, což je pro náš podnik známka vyšší technologické dovednosti a chlouba vinařství," uvedl ředitel žabčického školního podniku Radomil Měřínský.
Za posledních pět let získala žabčická a lednická vína 14 zlatých, čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile na Valtických vinných trzích.
pal, MF DNES, ČTK, iDNES.cz
Vinařské novinky do schránky