Větrné elektrárny brání odletu špačků

Metro, 7.6.2007

POD KRYCÍM názvem Špaček se dnes odpoledne uskuteční na hraničním přechodu Mikulov - Drassenhofen poklidný protest vinařů proti rakouskému energetickému průmyslu.

Při recesistické akci nazvané ' Protest proti našim jižním přátelům' budou žádat, aby byly vždy na podzim zastaveny všechny větrné elektrárny v Rakousku.

' Jejich vrtule brání při tazích ptáků odletu špačků z jižní Moravy, což nám pak ničí úrodu na vinicích,' prohlásil člen vlády recesistické vinařské republiky Kraví Hora Václav Surman, která akci pořádá.


Les z vrtulí

Protest se uskuteční od 16.00 do 18.00 a zúčastní se ho sto vinařů. Jeho cílem je ve skutečnosti upozornit rakouské odpůrce elektrárny Temelín, že by měli upustit od dalších protestů a blokád hranic a přenechat jednání o jaderné energii odborníkům.

' My se nechceme agresivně vměšovat do cizích záležitostí. Sice jsme znepokojeni tím, že nám za hranicemi vyrůstá celý les z vrtulí větrných elektráren, ale jejich likvidaci nechceme. Stačí nám, když je prostě na podzim vypnou,' zdůraznil Surman.



Protestní ' přežíračka'

Moravští vinaři sice nezablokují přechod, důraz celému protestu by měla dát jejich protestní ' přežíračka'.

Jak bude opak hladovky vypadat? Na přechod budou navezeny stoly plné škvarků, klobásek, tlačenek, špeku a koláčků. Jíst se bude až do doby, dokud se pochoutky přibližně z jednoho prasete nesnědí. ' K protestní přejídačce jsou samozřejmě zváni naši jižní přátelé, s nimiž si můžeme o všem popovídat,' dodal Surman.



Kraví hora

Svobodná spolková republika Kraví Hora vznikla před sedmi lety. Vytvořili ji recesisté a majitelé 260 vinných sklípků, které se nacházejí pod Kraví Horou v Bořeticích na Břeclavsku.



ČTK



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína