Vinařské stezky MIKULOVSKA

Blesk pro ženy, 11.6.2007

Slunce na hřebenech Pálavy umí pálit jako na plážích u moře. Vinice se táhnou, kam jen oko dohlédne, a mezi nimi se klikatí vinařské stezky. Vítejte na Mikulovsku!

Kulturním centrem této vinařské oblasti je Mikulov. Na rozdíl od menších vinařských obcí poskytuje turistům bohaté vyžití po všech stránkách. Než se vydáte na průzkum okolí, pohodlně se ubytujte v hotelu nebo u některého z místních vinařů, kde si budete připadat jako doma. V Mikulově stojí určitě za vidění barokní zámek, v jehož sklepení najdete unikátní vinařskou expozici s obřím sudem. A rozhlédněte se po městě i do kraje z bělostného vápencového vrchu Svatý kopeček nebo z vyhlídky Kozí hrádek.


CESTA se zastávkami u vína i vody

Mikulovská naučná stezka měří 25 kilometrů, lze ji tedy pojmout jako nenáročný celodenní výlet, nebo jen jako část delší trasy navazující třeba na skvěle upravenou Moravskou vinnou stezku. Výchozím bodem bývá parkoviště pod mikulovským Náměstím, kde si dobře prostudujte první ze 17 informačních panelů. Odtud vyrážejí cyklisté přes městské centrum na Kostelní náměstí a pak už je stezka vede ven z města mezi nádherné pálavské vinice. Cestou projedete obcí Bavory a budete pokračovat po polní cestě do Perné, sídla známé vinařské šlechtitelské stanice. Tam si udělejte zastávku a ochutnejte u místních vinařů odrůdy Pálava nebo Aurelius, které vznikly právě tady. Určitě neprohloupíte! Dále vás stezka zavede do Horních a Dolních Věstonic. Ano, pamatujete si to dobře! Tady byla nalezena známá Věstonická Venuše. Po zhlédnutí archeologické expozice a takzvaných habánských sklepů, které vznikly na přelomu 16. a 17. století, se můžete osvěžit ve Věstonické nádrži, která se táhne několik kilometrů na východ i západ. Cesta pak pokračuje do Pavlova. Tam stojí za vidění historické sklepní domy v České ulici, ale neměla byste minout ani obecní vinotéku. Závěrečná část vinařské stezky vede lesem z Pavlova po silnici do obce Klentnice, ležící pod zříceninou Sirotčího hradu. A příjemný výlet zakončíte opět v Mikulově. Zkuste, jak jinak, i místní víno.


Nenechte si ujít!

. Novosedlské vinobraní v Novosedlech 15. září 2007 www. novosedlynamorave. cz

. Pálavské vinobraní 7. - 9. září 2007 www. mikulov. cz

. Léto otevřených sklepů v Pavlově 22. června - 2. září 2007

. Den otevřených sklepů v Pavlově 24. listopadu 2007 www. obec- pavlov. cz

. Mikulovsko nabízí mnohem více. Podívejte se na www. vinazmoravy. cz, kde si můžete objednat užitečné mapy a průvodce.


OLGA POUCHEOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína