Modré hory přitáhly turisty

Nový život, 12.7.2007

Modré hory už odkryly tajemství.

Pod netradičním názvem se skrývají vinice s převahou pěstování modrých hroznů v okolí Velkých Pavlovic, Němčiček, Kobylí, Vrbice a Bořetic. A od minulého týdne také nová třináctikilometrová trasa pro cykloturisty i pěší.

'Poetický název dal zdejší vinorodé krajině již dříve profesor Vilém Kraus. Nám se jeho nápad líbil,' prozrazuje inspiraci velkopavlovický starosta Pavel Procházka.

Profesor Kraus proto při otevření nové trasy také nemohl chybět. 'Ocitne- li se člověk nad krajinou k večeru, uvidí skutečně modré zabarvení nad vinicemi. Lidé tu pěstovali červené víno odedávna,' pokyvuje hlavou.

Starostka Kobylí Dagmar Kovaříková vidí Modré hory ještě poetičtěji. 'Město je daleko, zato příroda je tu na dosah ruky. Žije se tady skromněji a klidněji než ve městě,' popisuje se zaujetím.

Na páteční premiéru dorazilo podle předběžných odhadů na sedm set turistů. 'Líbí se nám zdejší krajina i výborné červené víno. Jen nás trochu překvapila náročnost trasy. Přijeli jsme si zašlapat na rovinu a číhaly tu na nás kopce,' shoduje se parta cyklistů z Náchoda.

Odměnou jim byla ochutnávka červených vín. Tu připravily na svých stanovištích pro turisty všechny obce.


DAGMAR HUMPOLÍKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína