Červené i bílé víno hubí bakterie v ústech

Moravský sever - týdeník, 21.8.2007

Pitím vína předcházíme srdečním nemocem, rakovině a lze jím léčit i průjem. Teď vědci zjistili, že víno také likviduje bakterie žijící v ústní dutině, čímž pomáhá našim zubům a hrtanu.

Podle nové studie obsahuje červené i bílé víno složky, které zabíjejí mikroorganismy v ústech, které způsobují vznik zubního kazu a bolesti v krku.

' Působení vína má trvalé antibakteriální účinky,' uvádí se ve studii. Červené víno je přitom o něco efektivnější než bílé. Zajímavé je, že aseptické účinky nejsou způsobeny výší pH nebo obsahem alkoholu, ale organickými složkami obsaženými v nápoji.

Nevýhodou je, že kyseliny ve víně způsobují měknutí zubní skloviny. Odborníci proto doporučují počkat alespoň 20 minut, než si po konzumaci kyselého jídla nebo nápoje vyčistíme zuby.


Zdroj - Plus

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína