Na uložení vína stojí řady

Na uložení vína stojí řady, 23.8.2007

Poptávka po soukromých boxech na víno převyšuje nabídku. Někde už je získání volného místa téměř nemožné.

Firma Víno Mikulov nabídla první soukromé vinné boxy k pronájmu v roce 2001. Dnes jich je na dvě stě obsazených, volných zbývá jen pár a není lehké je získat. 'Ze začátku bylo pronajímání boxů zcela spontánní. Dnes je zájem velký a lidé musí často čekat, zda se náhodou některý box neuvolní,' sdělila Alena Klvačová z Vína Mikulov.


Své místo má i prezident

Ceny za pronájem boxů v historickém sklepě z konce sedmnáctého století se liší podle prostornosti. Nejlevněji vyjde box na sto lahví. Klient za něj ročně zaplatí pět set korun. 'Pronájem boxu není luxusní záležitost. Může si ho dovolit snad každý. Značnou část naší klientely ale samozřejmě tvoří známí umělci či politici,' pochlubila se Klvačová. Jedním z těch, kteří v Mikulově uschovávají víno v příznivých podmínkách, je i prezident republiky Václav Klaus. Pro všechny bez výjimky platí pravidlo, že do zdejších boxů patří jen vína vyrobená v uskupení Bohemia sekt, do kterého Víno Mikulov patří. Popíjet je pak zákazníci můžou nejen sami doma, ale také v přilehlé degustační místnosti. 'Někteří lidé tu také pořádají oslavy, ale i pracovní schůzky,' prozradila Klvačová. Bonusem pro všechny nájemníky je prestižní ochutnávková akce na mikulovském zámku. 'Jim, ale také různým VIP hostům na ní představujeme naše novinky,' doplnila Klvačová. Velký zájem o pronájem boxů na víno potvrzuje i sommeliér Libor Nazarčuk. V září otevře vinotéku na břeclavském zámku. V ní nabídne asi padesát boxů. 'Už o polovinu projevili lidé zájem, přestože jsme ještě ani neotevřeli,' pochvaluje si Nazarčuk.


Dary městu tam také dají

O ceně pronájmu boxu v zámecké vinotéce Nazarčuk zatím nemá jasno. Jisté ale je, že do boxu si lidé budou moci uschovat jakékoli víno bez ohledu na to, zda ho na zámku koupí nebo ne. 'Naopak budeme nabízet službu, že když se někdo například dočte o nějakém vínu, které by rád koupil, seženeme muje,' řekl sommeliér.

Jako bonus chystá Nazarčuk jeden box pro město Břeclav. Zástupci města tam prý budou ukládat například vína, která dostanou darem. Podle sommeliéra je zatím na Břeclavsku boxů poskrovnu. 'To třeba v Brně už tuto službu nabízí i hotel,' podotkl. Jediným ubytovacím zařízením, které na Břeclavsku boxy pronajímá, je penzion rodiny Mlýnků v Dolních Dunajovicích. 'Všech čtyřiačtyřicet boxů s kapacitou kolem dvou set lahví máme obsazených. Chystáme proto asi deset dalších přidat,' plánuje Zdeněk Mlýnek. Mezi nájemníky boxů jsou i milovníci vína slavných jmen. Lahve si tu uskladňuje třeba Stanislav Hložek, Roman Holý, František Nedvěd nebo Jiří Šlégr. 'Například František Nedvěd si potrpí na Rulandské šedé,' prozradil Mlýnek. Výhodou uskladnění vína v penzionu je podle něj to, že člověk může posedět u skleničky, aniž by ho tížila představa, jak se dostane zpátky domů.


LENKA SMYČKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína