Burčákové slavnosti opět lámaly rekordy

Nový život, 11.10.2007

Burčákové slavnosti letos přilákaly do Hustopečí rekordní počet návštěvníků.

Do města si jich za tři dny nabité bohatým programem našlo cestu přes dvanáct tisíc.

Hlavní část slavností se odehrávala tradičně v sobotu na náměstí. Sněm členů Burčákové unie jednomyslně přijal do svých řad další města a obce. Kromě tří vinařských se připojily i dvě takzvané misijní burčákové stanice.

Burčáková unie je nezávislý státní útvar spojující obce a města, které mají kladný vztah k tomuto moku. Nevinařské obce přijímala do svých řad poprvé loni. Letos se jejich členy staly Hustopeče nad Bečvou a Dobruška. Z vinařských míst se letos ucházelo o vstup do unie slovutné město Klobouky u Brna, obec Diváky a slovenská obec Kopčany. Pozvednutím číší s burčákem souhlasilo se vstupem nových členů všech osmadvacet dosavadních členů.

'Přátelé, u nás v Burčákové unii se hlasuje jednomyslně. Pokud by někdo nevěděl, jak se hlasuje, bude vyloučen a to si tady nikdo netroufne,' sdělil divákům průvodce odpoledním programem Miroslav Strouhal.

Perkmistr Hustopečí Luboš Kuchynka vzápětí stovkám lidí na náměstí prozradil, kolik obyvatel Burčáková unie k sobotnímu dni sdružuje. 'Je to 39264 obyvatel, 28324 psů a 19830 koček. Vážení, pozor, teď jsem obdržel zprávu, že se v bratislavské porodnici právě narodil manželům Lakatošovým z partnerského města Modra malý Lájošek, takže už je nás 39265. Gratulujeme,' poznamenal perkmistr.


JIŘÍ ŠEVČÍK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína