17.1.2008, Právo
Ještě alespoň měsíc budou vybrané hrozny vinné révy odpočívat na půdě vinařské společnosti z Novosedel na Břeclavsku, než posledním lisováním slámového vína pracovníci firmy fakticky skončí zpracování loňské úrody.
Postupně vysychá
Pětadvacet tun hroznů tří odrůd v klidném prostředí postupně vysychá. Až se bobule zbaví podstatné části vody, poputují pod lis. Slámové víno, podobně jako ledové z vylisovaných zmrzlých bobulí, má vysoký obsah cukru.
'Lisovat budeme, až bude sladkost hroznů kolem padesáti stupňů,' řekl Právu vinař Petr Marcinčák.
V říjnu sklidil vybrané hrozny Ryzlinku vlašského, Frankovku a Veltlínské červené rané.
'Předpokládám, že asi za měsíc poputují do lisu hrozny odrůdy Veltlínské červené rané,' uvedl Marcinčák. Za vysoký obsah cukru ale výrobci vín platí daň v podobě nízkého výnosu množství moštu.
Vrchol nabídky
Slámové víno stejně jako ledové patří mezi vrchol nabídky vinařů. V obou případech musí splňovat určitá kritéria. V případě ledového jsou to například stupně mrazu, kdy lze ještě hrozny zpracovat, u slámového zase musí vinař dodržet předepsanou dobu zrání hroznů.
Ty musí být uloženy na slámě, případně volně zavěšeny po dobu nejméně devadesáti dnů. Víno je v obou případech delikatesou na ochutnávání.
Proto je také plněno do lahví objemu 0,2 až 0,33 litru. Vzhledem k malému množství získaného vína z hroznů patří výsledek práce i na vrchol cenové nabídky, ve vinotékách není problém zaplatit za malou láhev i čtyři sta a více korun.
Milan Vojtek
Vinařské novinky do schránky