Vinaře čeká už jen slámové víno

17.1.2008, Právo

Ještě alespoň měsíc budou vybrané hrozny vinné révy odpočívat na půdě vinařské společnosti z Novosedel na Břeclavsku, než posledním lisováním slámového vína pracovníci firmy fakticky skončí zpracování loňské úrody.

Postupně vysychá

Pětadvacet tun hroznů tří odrůd v klidném prostředí postupně vysychá. Až se bobule zbaví podstatné části vody, poputují pod lis. Slámové víno, podobně jako ledové z vylisovaných zmrzlých bobulí, má vysoký obsah cukru.

'Lisovat budeme, až bude sladkost hroznů kolem padesáti stupňů,' řekl Právu vinař Petr Marcinčák.

V říjnu sklidil vybrané hrozny Ryzlinku vlašského, Frankovku a Veltlínské červené rané.

'Předpokládám, že asi za měsíc poputují do lisu hrozny odrůdy Veltlínské červené rané,' uvedl Marcinčák. Za vysoký obsah cukru ale výrobci vín platí daň v podobě nízkého výnosu množství moštu.


Vrchol nabídky

Slámové víno stejně jako ledové patří mezi vrchol nabídky vinařů. V obou případech musí splňovat určitá kritéria. V případě ledového jsou to například stupně mrazu, kdy lze ještě hrozny zpracovat, u slámového zase musí vinař dodržet předepsanou dobu zrání hroznů.

Ty musí být uloženy na slámě, případně volně zavěšeny po dobu nejméně devadesáti dnů. Víno je v obou případech delikatesou na ochutnávání.

Proto je také plněno do lahví objemu 0,2 až 0,33 litru. Vzhledem k malému množství získaného vína z hroznů patří výsledek práce i na vrchol cenové nabídky, ve vinotékách není problém zaplatit za malou láhev i čtyři sta a více korun.


Milan Vojtek

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína