Vinobraní bude mít čtyři scény

Mladá fronta Dnes, 8.2.2008

Největší kulturní akcí města Mělníka je tradiční vinobraní.

Letos se uskuteční od pátku 19. září do neděle 21. září. Přestože do oslav vinařů zbývá ještě sedm měsíců, přípravy už začaly. 'Program vinobraní se sestavuje už několik týdnů,' uvedla vedoucí odboru kultury a školství mělnického městského úřadu Zuzana Jansová. Radnice v Mělníku se podílí i na dalších projektech, jiné podporuje granty.


Pohled

vedoucí odboru kultury

* Víte už, jak bude program vinobraní vypadat?

Hrubý koncept vinobraní je zpracovaný, do konce měsíce bude hotový úplně. Máme i dramaturgický plán, program na tři dny je prakticky hotový. V této chvíli je i hodně účinkujících předjednáno, ale nemůžeme říci jediné konkrétní jméno, neboť není uzavřena žádná smlouva. Konkrétnější budeme moci být začátkem března. Co je jisté: že budeme mít country, hlavní a historickou scénu a scénu Staropražský kabaret, tak jako loni.



* Jaké projekty kromě toho letos připravujete?

Nejbližší akcí je připomínka 65. výročí bitvy u Sokolova, která proslavila mělnického občana kapitána Otakara Jaroše. Program se uskuteční v sobotu 8. března. Vedle těchto vlastních akcí bude na území města řada akcí jiných pořadatelů. To je například Mělnický vrkoč, Mělnická jizerská padesátka, Mělnický košt a podobně. V průběhu celého letošního roku se budeme setkávat s projektem Mělnicko v ozvěnách hudby, jehož hlavním pořadatelem je Mělnický osvětový a okrašlovací spolek.


* Kolik se sešlo žádostí o granty?

Do grantového programu Mělníka na rok 2008 se přihlásilo 18 projektů. Snahou je vyhovět všem přihlášeným projektům, alespoň zčásti. Město přispívá například folklornímu festivalu Mělnický vrkoč, Mezinárodnímu festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, jenž pořádá společnost Člověk v tísni, též festival nezávislých a amatérských filmů Krišpín. Pak to jsou projekty Mělnického osvětového a okrašlovacího spolku - Svatotrojická pouť a Dny evropského dědictví.


* Kolik peněz město ročně vyčleňuje na kulturní akce?

V rozpočtu města je pro rok 2008 na kulturu téměř 15,6 milionu korun, což je o 619 tisíc víc než loni.


LUCIE ZIKMUNDOVÁ


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína