Francouzským jazýčkům zachutnala moravská vína

iHNned.cz Proč ne, 20. 3. 2008

Přední francouzští sommeliéři hodnotili v pařížském Českém centru moravská vína. Tato akce se uskutečnila 18. března již popáté. Tradiční nadšení vládlo nad víny sladkými, líbila se i bílá, ale poprvé hovořili francouzští odborníci s velkým uznáním také o červených. Za absolutně nejlepší ze 37 předvedených vzorků označili Ryzlink rýnský slámové ročník 2004 z Vinařství Drápal z Brna.

V kategorii suchých bílých byl jako nejlepší vyhodnocen Ryzlink rýnský pozdní sběr ročník 2007 podniku Víno Hort z Dobšic. Téže provenience je i nejlepší rosé - Cabernet sauvignon pozdní sběr z roku 2007. Z červených byl nejlepší Dornfelder pozdní sběr ročník 2007 z vinařství Jedlička/Novák z Bořetic a ze sektů Gold Cuvée ročník 2000 firmy André z Tuchlovic. Mezi sladkými vyhrálo zmíněné slámové Vinařství Drápal.

Předseda poroty Jean-Michel Deluc, který se zúčastnil všech pěti ročníků ochutnávky, řekl, že letos viděl velký pokrok v suchých bílých i červených vínech. "Pokud jde o sladká, byla vždy skvělá, to se nemění, jsou absolutně nádherná," řekl.

Hlavně na červených je podle něj vidět větší zralost, jsou "mimořádně hedvábná, hebká, s příjemnými tóny po ovoci". "Těžko říct, zda je to teplejším klimatem nebo díky práci vinařů, ale tou je to určitě taky. Je zřejmý větší respekt k základní surovině - hroznu," prohlásil.

Zahleděnost francouzského trhu do sebe

Po stránce kvality by podle něj moravská vína neměla se vstupem na francouzský trh problém. Problém je, že tento trh je velmi uzavřený vůči veškeré zahraniční produkci.

Velmi dobré dojmy si z ochutnávky odnesl i mladý sommelier superluxusního pařížského hotelu Crillon Antoine Pétrus, který byl v porotě poprvé. Řekl, že na něho dobře zapůsobila svěžest a živost suchých bílých vín, aromatická škála sladkých, jejich ušlechtilá příchuť po kandovaném pomeranči nebo koření, a také kvalita a zralost červených, na nichž je podle něj hodně vidět práce vinařů. "Bylo to pro mě úplné překvapení a opravdové potěšení," shrnul Pétrus své celkové dojmy.

O "tradičně skvělých sladkých, jedněch z nejlepších, jaká vůbec jsou", a o "dobrých bílých" mluvil také držitel titulu nejlepší francouzský sommelier Dominique Laporte. I on však vyslovil překvapení nad pokrokem červených. Vinařství v České republice má podle něho dobré perspektivy, i když třeba proniknutí českých vín do Francie vidí jako obtížné, protože "Francouzi jsou hodně zahleděni do sebe". Dobré šance by prý ale byly na jiných trzích, jako třeba v Británii nebo Skandinávii.

Ochutnávku ve spolupráci s Českým centrem znovu připravily Moravská banka vín, společnost Davay Communications a Projekt Austerlitz. Vína, která na ní byla prezentována, budou ve středu moci ochutnat také diplomaté zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), které na ně pozval český velvyslanec u této instituce Karel Dyba.

Vítězná vína 5. ročníku 2008

Sekty

Gold Cuvée, sekt brut, ročník 2000, Andre-Hříbalová

Bílá vína

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2007, Víno Hort

Rosé

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr, ročník 2007, Víno Hort

Červená vína

Dornfelder, pozdní sběr, 2007, ročník 2007, Jedlička&Novák

Sladká vína

Ryzlink rýnský, slámové víno, ročník 2004, Vinařství Drápal

Absolutní vítěz

Ryzlink rýnský, slámové víno, ročník 2004, Vinařství Drápal


Ludmila Hamplová



Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína