Sklepní putování lámalo rekordy

Břeclavský deník, 7.4.2008

Do velkobílovických sklepů přijelo více než tři tisíce lidí. Za sobotu vypili přes šest a půl tisíce lahví vína

Velké Bílovice/Hlavním městem vína se v sobotu staly Velké Bílovice. Největší vinařská obec v České republice v tento den zdvojnásobila počet obyvatel. Do tamních sklepů si totiž našlo cestu přes tři tisíce návštěvníků, což je v tříleté historii akce s výstižným názvem Ze sklepa do sklepa zatím absolutní rekord.

'Jsme rádi, že si do Velkých Bílovic našlo cestu tolik lidí. Kromě čtyřiceti otevřených sklepů, což je doposud nejvíc, jsme pro ně připravili i bohatý kulturní program,' řekl Michal Fic z pořádajícího Spolku velkobílovických vinařů. Jak dodal, k letošním novinkám patřil hudební program na Křástelce a také katalog vinařů s prostorem na poznámky k ochutnávaným vzorkům.

'Je to výborná věc. Vždycky jsem si chtěl dělat k vínům poznámky, ale nebylo kam ani čím. Teď jsme dostali i tužku,' pochvaloval si Pavel Staněk z Ostravy, který na velkobílovickém putování po sklepech zatím ani jedinkrát nechyběl.

'V Ostravě chodím na pivo, ale tady by mě to ani ve snu nenapadlo. Těch odrůd, jsem z toho nadšený. Rok od roku je to tady lepší. Z Ostravska sem jely plné autobusy,' nešetřil ovíněný muž chválou.

Spokojení byli i místní vinaři. 'Je to pro nás výborná propagace. Loni jsem sice rozdal víno za dobrých patnáct tisíc korun, ale vůbec toho nelituji, vyplatilo se to. Mnozí lidé se během roku vrací. To je pro nás důležité, protože dovoz vína z ciziny je cítit,' svěřil se Jiří Rusnok, který má ve Velkých Bílovicích menší rodinné vinařství. Podle duchovního otce akce Františka Zapletala rozlili letos velkobílovičtí vinaři návštěvníkům, kteří si zaplatili sedmisetkorunové vstupné, 6626 lahví vína. 'Zhruba tolik vína se vypilo při degustacích,' potvrdil vinař, který také otevřel své království.

Ze vstupného zaplatili velkobílovičtí vinaři rovněž speciální vinné autobusy, které návštěvníky vozily k jednotlivým sklepním lokalitám. Kromě vína to na mnoha místech vonělo i pečenými a dalšími dobrotami. 'Zatím jsem prodal asi čtyřicet kousků pečeného masa a čtyřicet klobás,' svěřil se ve čtyři odpoledne Jan Osička, který si otevřel stánek s občerstvením. 'Jsme tady pro lidi, aby měli co do žaludku,' pokračoval podnikavý mladík.

Celodenní akce, které přálo počasí, vrcholila večerní ochutnávkou s cimbálovou muzikou na náměstí.


MICHAL ŠUPÁLEK

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína