Nazarčuk pozval Turka na moravskou slivovici

Břeclavský deník, 21.5.2008

Břeclavský sommelier Libor Nazarčuk reprezentoval Českou republiku na mistrovství Evropy v bulharské Sofii. Přestože patří mezi naše sommelierské špičky, do finále nakonec nepostoupil. První tři místa si mezi sebou rozdělili Švýcar, Francouzka a pro některé překvapivě Turek, který zvítězil.

'Začínali jsme v sobotu brzy ráno degustací červeného a bílého vína. Poté následovaly destiláty. Museli jsme také vybrat jednu láhev vína ke dvěma různým pokrmům, které si objednali muž a žena. Potom jsme psali více než hodinový test o gastronomii v odborné angličtině,' popisuje Nazarčuk.

Nejvíc ho překvapil servis. 'Myslel jsem si, že to pro mě bude nejlehčí disciplína. Měli jsme ale za úkol nalít šampaňské z poloviny láhve do šesti skleniček. V tom to bylo hodně netradiční. Naopak lehký mi připadal počítačový test, ve kterém jsme měli na internetu najít stránky konkrétního vinaře,' svěřuje se.

S vítězem soutěže, který pochází z Turecka, se Libor Nazarčuk zná už z loňského mistrovství světa. 'Nepřekvapuje mě, že zvítězil. Pracuje v Anglii v jedné prestižní gastronomické firmě. Možná k tomu ale přispělo i to, že se mistrovství neodehrávalo poprvé ve Francii, ale v Bulharsku. Na druhou stranu byl jediný, který ve finále poznal saké, a to zřejmě rozhodlo,' myslí si Nazarčuk, který už vítězného sommeliera pozval na moravskou slivovici. Ve finále ji totiž neuhádl.

Vítěz se na mistrovství připravoval několik měsíců šest hodin denně. 'Je to samozřejmě také otázka financí. Jemu vyšel zaměstnavatel vstříc. Když podnikám, nemám tak ideální podmínky na přípravu. Přesto jsem se připravoval pečlivě, v podstatě už od minulého mistrovství světa. Je ale pravda, že mistrovství Evropy bylo ještě náročnější než mistrovství světa,' myslí si.

Nazarčukův výkon ovlivnilo i onemocnění, se kterým na soutěž odlétal. 'Nemohl jsem brát antibiotika, která by mi při degustaci narušila chuťové vnímání. To bylo pro mě asi nejtěžší. Také komunikovat v odborné angličtině nebylo lehké, i když jsem to trénoval s mojí lektorkou v podstatě denně,' dodává Nazarčuk.

Překvapilo ho také, že přestože šlo o mistrovství Evropy, degustovala se na něm vína z celého světa. 'Moravskou slivovici, kterou s ostatními desíti destiláty degustovali tři finalisté, ale nepoznal nikdo,' říká s úsměvem náš nejúspěšnější sommelier.


MARTINA MUZIKOVÁ

Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína