Vyjeďte si za vínem a historií

Mladá fronta Dnes, 2.7.2008

Ve městě sevřeném cípem hranic se z kola skoro neslézá. Svědčí o tom síť červených pruhů, které po celém městě jasně vytyčují, že pořádný kus silnice tady patří právě milovníkům cyklistiky. Ne nadarmo se Břeclavi říká moravská Šanghaj.

A právě tyto cestičky důmyslně směrují cyklisty od jedné zajímavosti k druhé. A jejich mapa slibuje, že letos v létě se v Břeclavi nikdo nudit nebude.

Provede každého od jedné dominanty města k další. A dál pak krajinou Lednicko-valtického areálu až na rakouskou stranu hranice. 'Trasa vede po památkách a přírodních zajímavostech, které vybudoval knížecí rod Lichtenštejnů v kulturní krajině Lednicko-valtického areálu na začátku 19. století,' vysvětluje vedoucí oddělení kultury břeclavské radnice Pavel Kašuba.

Stezkou kolem poštorenského kostela, který v neděli slaví 110 let, se dá projet až do zahrad, kolem nichž vede stezka k malebnému zámečku Pohansko nebo až k soutoku Moravy a Dyje.

Komu by tady bylo teskno po civilizaci, dostane se zkratkou zpět do města, možná až přímo na pěší zónu u nádraží. Pokud bude právě nedělní odpoledne, bude se tady koncertovat. 'Každou neděli v Břeclavi odehraje jedna z místních kapel svůj promenádní koncert,' láká do Břeclavi Pavel Kašuba.

Kdo zatouží po troše moravského folklóru, ten bude překvapený, že nabídka předčí poptávku. Samotné centrum Břeclavi je totiž obklopeno dalšími třemi městskými částmi a každá z nich má své hody, hodky nebo slavnosti. Třeba takové, jako jsou starobřeclavské slavnosti piva a kvašáků chystané na konec července.

K jihu Moravy ale patří samozřejmě hlavně víno. A byť je Břeclav třicetitisícové město, ty pravé moravské sklípky se v něm také najdou. Suplovat je ale zdárně dovedou i zdejší vinotéky, které nabízejí ty největší laskominy z vinohradů a sklepů vinařských firem z celého okolí. Koho už z kola budou bolet nohy, ten může najít osvěžení na břeclavském koupališti.

A kdo vydrží až do září, může si připravit chuťové pohárky na burčák a jiné laskominy spojené se slavností vinobraní. Nebo bude mít v sedle bicyklu natrénováno aspoň tak, aby se mohl poprat o vítězství v cyklistickém závodu Břeclavský kanec.



***



Jak jinak vstoupit do přívětivé zahrady Lednickovaltického areálu než jeho branou - MĚSTEM BŘECLAV. Nejlepší je to na kole.


Ivana Solaříková


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína