Vinobraní: Mikulov letos čeká souboj se Znojmem

Mladá fronta Dnes, 16.7.2008

Mikulov - Organizátoři Pálavského vinobraní v Mikulově budou mít letos mnohem těžší úlohu. Jejich slavnost vína se totiž shoduje s termínem populárního Znojemského vinobraní. A tak se budou obě města 12. až 14. září přetahovat o každého návštěvníka.

Mikulov nasadil v této válce zbraně nejtěžšího kalibru. 'Nebude chybět tradiční folklorní program, který je s vínem na jižní Moravě neodmyslitelně spojený, ale ve večerních hodinách se představí také populární kapely různých žánrů. A že bude opravdu na co se dívat, dokazuje přislíbená účast Anety Langerové, skupin Tatabojs, Air Fare, Gipsy.cz, Chinaski a mnoha dalších,' naznačuje PR manažerka mikulovské radnice Kristýna Michnová.

Návštěvníky do Mikulova letos už druhým rokem přiveze a odveze Mikulovský expres, speciálně vypravený vlak z Brna do Mikulova a zpět.

Ve zdejším kině mohou lidé zhlédnout zbrusu nové české filmy za účasti jejich režisérů či hlavních postav a letos podruhé se na Pálavském vinobraní uskuteční také nedělní výstup na Svatý kopeček.

Novinka: stanové městečko 'Novinkou letošního ročníku slavnosti vína bude stanové městečko, kde si návštěvníci budou moci za mírný poplatek rozbít stan a přenocovat,' podotýká Kristýna Michnová. Stanové městečko by se mělo návštěvníkům skutečně hodit. Loni jich totiž přijelo víc než dvacet tisíc a sehnat na poslední chvíli ubytování v penzionu či hotelu byl nadlidský výkon.

Rozhodnout se včas, že se do Mikulova v době vinobraní vypraví, se proto lidem vyplatí. Ostatně i permanentka zakoupená do konce července vyjde o osmdesát korun levněji než ta, kterou si budou moci lidé koupit až na místě samotném.

'Součástí oslav Pálavského vinobraní je také vinařská tržnice spojená s řízenými degustacemi vín a samozřejmě nechybí ani prodejci burčáku, který k podzimu ve vinařské oblasti neodmyslitelně patří,' láká Michnová.

Program se odehraje na historickém náměstí, v zámecké zahradě i amfiteátru pod Turoldem. Pálavské vinobraní, dříve Slavnost vína, má v Mikulově kořeny již od roku 1947.

Proto se k akci váže také ohlédnutí do historie. Každoročně do Mikulova přijíždí král Václav IV., kterého jednotka mikulovských těžkooděnců v roce 1403 osvobodila z vídeňského vězení. V předvečer sobotního historického průvodu krále a jeho poddaných bývá jednotka v čele s Janem z Lichtenštejna za účasti historických tanečníků, trubačů a bubeníků vyslána z mikulovského náměstí do Vídně.


(sol)


Vinařské novinky do schránky

Každý týden vám pošleme aktuality ze světa vína